Moučníky Recepty

Borůvkové muffiny s chia semínky

Autor Barbora

Sezóna borůvek právě začíná, tak proč si nepřipravit něco dobrého na zub s borůvkami. Tyto borůvkové muffiny jsou o něco málo zdravější, obsahují totiž chia semínka a jejich chuť je opravdu vynikající.

Zdravá snídaně

Zdravé muffiny jsou ideální jako rychlá snídaně na výlety či letní pikniky. Borůvkové muffiny jsou plné zdravých ingrediencí. Chia semínka dodají ráno dostatek energie na celé dopoledne.

Příprava: 40 minut
Porce: 12

Ingredience:

  • 125 g borůvek
  • 2 banány
  • 125 g hladké mouky
  • 75 g celozrnné mouky
  • 200 g ovesných vloček
  • 75 g hnědého cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce chia semen
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  •  lžička soli

1 (1)

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Ve velké míse smíchejte mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici, chia semínka, sůl a cukr. Do dobře promíchaných suchých přísad přidejte „mokré“ přísady, které si předem rozmícháte, tedy rozmačkaný banán, žloutky, mléko a olej. Vše pečlivě smíchejte, dokud nevznikne jemné těsto. V samostatné míse rozšlehejte dva bílky. Přidejte do vzniklého sněhu borůvky a velmi opatrně vmíchejte do těsta. Nyní je těsto hotové a můžete jej plnit do papírových formiček, které vložíte do formy na muffiny. Pečte přibližně 25 minut.

1 (1)

Uchovávání:

Muffiny můžete uchovávat po dobu 4-5 dnů ve vzduchotěsné nádobě nebo je klidně zamrazit.

Tip:

Vyzkoušejte tento základní recept i s jinými druhy ovoce, například rybízem, malinami či jahodami. Přidat můžete také hrst kakaové drti či čokolády.

O autorovi

Barbora