Bezlepkové Recepty

Domácí granola dvakrát jinak

Už jste někdy ochutnali doma vyrobenou granolu? Pokud si zakoupíte granolu ve zdravé výživě, nejlépe v bio kvalitě, také neprohloupíte, ale k doma připravené granole má chuť kupované daleko. Navíc v kupovaných verzích je často celkem velká dávka rafinovaného cukru a přidaného tuku. Připravte si domácí granolu, do které si dáte jen to, co máte opravdu rádi a nic navíc.

Co je vůbec granola?

Granola je vlastně pečené müsli. Je složena z ovesných vloček (může být i z bezlepkových), ořechů, sušeného ovoce, kokosového tuku a sladidla, kterým může být třtinový cukr, med či přírodní sirupy. Granola se peče v troubě, což z ní vytváří dokonale křupavou pochoutku. Dopřát si ji můžete k snídani nebo svačině spolu s mlékem či jogurtem.

Vydatná bezlepková granolaIMG_0834

  • 300 g pohankových vloček
  • 100 g kešu oříšků
  • 50 g lískových oříšků nebo drceného kokosu
  • 50 g mandlí (nejlépe plátků)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g brusinek
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu

Prvně si rozehřejte troubu na 160 stupňů. Na plech si připravte pečící papír. Ve větší míse smíchejte vločky, oříšky a semínka a nakonec přidejte olej a med. Vše pořádně promíchejte, aby se ingredience obalily v medu a oleji. Následně směs rozprostřete na pečící papír a vložte do trouby. Granolu pečte 15 minut, poté promíchejte a pečte dalších 15 minut. Dávejte pozor, aby se vám granola nepřipekla, každá trouba peče trochu odlišně. Po upečení ji nechte řádně vychladnout. Granolu můžete skladovat v uzavřené sklenici. Pokud ji ozdobíte mašlí a přáním, je to také skvělý vánoční dárek.

Vánoční granola4390322482_9595bbb0d4_b

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/4 hrnku kešu oříšků
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku rozinek
  • nastrouhané jablko
  • agávový sirup/ med
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička skořice

Postupujte stejně jako v předchozím receptu. Tato granola dokonalé provoní každé předvánoční ráno a zasytí vás samými zdravými ingrediencemi. Granolu si můžete dozdobit čerstvým ovocem, jáhlovými pukanci či trochou sirupu.

O autorovi

Barbora Darebná