Moučníky

Hrušky a jejich dokonalé kombinace aneb dva recepty, které vás okouzlí

Autor Barbora

Mezi další typicky podzimní ovoce patří hrušky. Jejich chuť je velmi specifická a záleží také na druhu, který zrovna seženete. Dají se však kombinovat i se švestkami, ať ve sladké či slané verzi. Vynikající jsou pečené hrušky s medem, ořechy a kozím sýrem, neodoláte hruškovému koláči s tvarohem či kompotu v kombinaci s dalším ovocem. Objevte s námi chuť hrušek a nechte se jí okouzlit.

 

Vyzkoušejte dušené hrušky s červeným vínempear-1448907_960_720

kůra a šťáva z jednoho citronu
500 ml červeného vína (či bílého vína)
5 lžic medu
2 kousky badyánu
1 kousek skořice
6 hřebíčků
4 hrušky
200 g krémové kysané smetany

Do většího hrnce vlijte víno, šťávu a kůru z citronu, přidejte med, badyán, skořici a hřebíček. Postupně přiveďte k varu. Hrušky oloupejte, rozpulte a vložte do lázně. Vařte přibližně 15 minut. Během vaření hrušky otáčejte. Až budou hrušky měkké, vyjměte je z lázně. Zbylou omáčku vařte, dokud více nezhoustne. Nakonec omáčku přeceďte. Servírujte hrušky přelité medovou omáčkou a přidejte zakysanou smetanu. Přejeme dobrou chuť.

Salát s hruškami a nivou555
2 velké hrušky
300 g směsi ledového salátu, rukoly, polníčku
2 hrsti vlašských ořechů
200 g nivy nebo kozího sýru

Dresink
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
pár kapek balzamikového octa
špetka soli

Promíchejte si ingredience na dresink v mističce. Hrušky nakrájejte na čtvrtky, odstraňte jadřinec a nakrájejte na silnější plátky. Vložte do mísy, přidejte natrhané listy salátu, ořechy a promíchejte s dresinkem. Při servírování navrch posypte trochu nivy, použít můžete také kozí sýr. Nic chutnějšího vás určitě dlouho nepotkalo.

Nezapomeňte ani na klasiku, hruškový koláč s tvarohem, hrušková povidla, hruškové čatný či pečený podzimní čaj

55

O autorovi

Barbora