Ingredience Ostatní

Jaké bylinky by vám v kuchyni neměly chybět?

Autor Barbora

Bylinky, ať čerstvé či sušené, by v žádné kuchyni neměli chybět. Dodají jídlu tu správnou chuť a neobyčejně ho provoní. Naučte se používat bylinky a připravte si na ně doma místo, přinášíme vám seznam těch, které by u vás doma měly být vždy k ruce.

Bazalka

V každém italském pokrmu hraje chuť bazalky nezastupitelnou roli. Získá si vás nezaměnitelným aroma a dokonalou souhrou s rajčaty a masem. Bazalku využijete při přípravě polévek, mletých mas, salátů, přidáte ji na pizzu či do těstovin. Touto bylinkou nikdy nic nezkazíte, ani nakládané sýry, dokonce můžete přidat bazalku i do sladkých koláčů. Vznikne nezaměnitelná chuť, která funguje především v kombinaci s jahodami.

Rozmarýn

Rozmarýn má intenzivnější chuť i specifické aroma, které se nejvíce hodí při přípravě masa . Skvěle dochutí ryby, mořské plody, pečená a dušená masa a hodí se i ke zvěřině. Výborný je v bylinkovém másle či chlebu. Vyzkoušejte například lososa na rozmarýnu s citronem.

4615709577_72f0d2afd3_z

Tymián

S touto bylinkou uspějete, jak při přípravě masa, tak při pečení koláče. Tymián jemně ochutí marinády na masa, je chutnou součástí bylinkových másel, dresinků i dipů. Pokud plánujete péct koláč s tvarohem a malinami, dopřejte mu špetku tymiánu. Sami budete překvapeni z jedinečné kombinace a jemné chuti.

Majoránka

Pokud jste spíše příznivci české kuchyně, chybět by vám v kuchyni neměla majoránka. Své místo si drží v bramboračce, česnečce či bramborácích. V kombinaci s brambory je prostě neodolatelná.

Máta

Mátu příliš do pokrmů nepřidáváme, ale drží se na čestném místě při použití do nápojů, jak alkoholických, tak osvěžujících bez alkoholu. Voda s plátky citronu a lístky máty je oblíbeným letním nápojem. Lístečky krásně dozdobí hotové pokrmy, především sladké, jako je sorbet, zmrzlina, koktejly či koláče. Máta je však výborná také v jogurtové zálivce na salát či jako součást tvarohových pomazánek. Máta navíc zklidňuje váš žaludek, pokud vás bude bolet, stačí natrhat pár lístků máty a uvařit si mátový čaj. Nic vám tak neuleví jako mátový odvar

O autorovi

Barbora