Ingredience Zdraví a diety

Nahraďte nezdravé ingredience zdravější verzí

Vánoce se blíží a s nimi šílenství ve jménu pečení. Pokud milujete sladké a rádi si zároveň dopřejete něco zdravého, je dnešní článek určen pro vás. Poradíme vám, jaké ingredience lze nahradit zdravější verzí těchto více méně nezdravých potravin.

Bílá mouka

Bílé mouce se v dnešním světě vyhýbají nejen celiaci, ale snaží se jí vyhýbat i příznivci zdravého životního stylu. Pokud konzumujete bílou mouku nadbytečně, můžete mít problémy s glukózovou intolerancí, jelikož má bílá mouka vysoký glykemický index. Bílou mouku s obsahem lepku lze dnes již snadno nahradit moukou bezlepkovou moukou nebo luštěninami. Zvolit můžete mouku pohankovou, rýžovou, smíchat také s kukuřičnou, kaštanovou či moukou s cizrny či fazolí. Sladké brownies vykouzlíte také z uvařených fazolí.

whole_wheat_grain_flour_being_scooped

Rafinovaný cukr

Běžně používaný rafinovaný (bílý) cukr můžete nahradit buď cukrem třtinovým, medem či do cukroví můžete přidat sušené ovoce, které má přirozeně sladkou chuť. Zvolit můžete také stévii. Místo cukru můžete používat také sirupy s nízkým obsahem fruktózy. Doporučujeme agávový, rýžový či datlový sirup. S nimi lze sladit nejen cukroví, koláče či jiné sladké pečivo, ale také omáčky či dresinky. Novinkou, která vás mile překvapí svou chutí, je kokosový cukr, který je finančně nákladnější, ale velmi zdraví a seženete ho v mnoha obchodech se zdravou výživou.

Kravské mléko a smetanahome-made_almond_milk_november_2012

Pokud se snažíte vyhýbat laktóze, jste veganem či se jen pokoušíte o snížení přísunu kravského mléka, vyzkoušejte mléka rostlinná. Na trhu je jich široká nabídka. Vyzkoušet můžete mléko mandlové, rýžové, ovesné, pohankové, kokosové, sójové či oříškové. Všechna tyto mléka si také můžete připravit doma. Klasickou smetanu může nahradit lépe stravitelná smetana mandlová či sójová.
Další tipy

Místo klasických ztužených tuků vyzkoušejte kokosoví tuk. Máslo se dá v některých sladkých pokrmech nahradit avokádem či banánem. Místo kakaa můžete používat zdravější karob a vejce nahradíte škrobem, buď bramborovým nebo z kořene rostliny Pueraria lobata. Kypřicí prášek dnes zakoupíte také bez fosfátů.

Porozhlédněte se v prodejnách se zdravou výživou a obohaťte své sladké pečivo a cukroví o zdravé ingredience, které vaše tělo náležitě přivítá.

O autorovi

Barbora Darebná