Doporučujeme Moučníky

Recept: Domácí arašídové máslo jako vánoční dárek

Arašídové máslo (peanut butter, buráková pomazánka) je oblíbené především v USA, kde si ho mažou na toustový chléb, přidávají k palačinkám či ho konzumují jen tak na lžičku. Dostalo se však až k nám a stává se velmi oblíbeným. Vyzkoušeli jste ho už? V dnešním článku se podíváme na to, jak si arašídové máslo vyrobit doma. Abychom nezapomněli, arašídové máslo je také velmi výživné a zdravé, obsahuje totiž jen buráky, med a sůl, nemáme na mysli kupované verze, které jsou obohacené o další tuky a rafinovaný cukr. To je jeden z hlavních důvodů, proč si připravit toto máslo doma a někomu ho věnovat.

Jak na domácí arašídové máslo?15093413180_6aa4c3eb9a_b

  • 400 g nepražených arašídů (mohou být v bio kvalitě)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mořské soli

Nepražené arašídy musíte nejdříve opražit. Po upražení získají svoji typickou chuť a zkřehnou. Pražit je můžete na plechu nebo na pánvi, vždy však na sucho. Na pánvi arašídy opražte na mírném ohni, za pár minut máte hotovo. Měly by být ze všech stran zlatavé a krásně vonět.

Pokud zvolíte opékání v troubě, rozpalte si ji na 180 stupňů, buráky rozložte na plech a vložte do trouby, promíchávejte a za 10-15 minut máte hotovo.

Nyní si připravte mixér. Arašídy nechte řádně vychladnout. Následně se rozmyslete, jestli toužíte po crunchy (křupavé) verzi arašídového másla nebo jemné, tedy bez kousků. Pokud toužíte po crunchy, odeberte si trochu arašídů před mixováním stranou. Začněte arašídy mixovat. Nejdříve vám vznikne jemný prášek, mixujte postupně, aby to váš mixér přežil. Po chvíli se začne uvolňovat olej z ořechů a bude ulpívat na stěnách. Vždy kousky ořechů setřete a mixujte dál. Budou se tvořit větší hrudky, které se začnou proměňovat v jemnou kaši.

Přidejte přírodní sirup (javorový, agávový, rýžový) a sůl. Promíchejte a pro crunchy verzi nakonec přidejte nasekané arašídové kousky. Nyní si pomazánku přendejte do připravené sklenice, která je vyvařená, tedy bez bakterií. Ovažte mašlí a popište jako Vánoční arašídové máslo a dárek je hotov.

O autorovi

Barbora Darebná