Doporučujeme Recepty

Už jste někdy ochutnali řepové burgery?

Autor Barbora

Řepa bezesporu patří k nejlahodnější kořenové zelenině. Její chuť je nasládlá a můžete ji používat do sladkých i slaných pokrmů. Skvělá je nejen v řepovém brownies, muffinech či klasickém koláči, ale také jako pečená příloha či v podobě známé ruské polévky. Vyzkoušejte si z řepy připravit karbanátky, anglicky burgery, které potěší každého vegetariána i příznivce zdravého stravování.

Porce: 104976268664_cd9d33b847_b

  • 2 červené řepy (oloupané, nastrouhané na jemno, 1/4 na hrubém struhadle)
  • 200 g balkánského sýra či fety (nastrouhané nahrubo)
  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • tymián

Smíchejte červenou řepu, ovesné vločky, vejce, pepř, sůl a tymián, nakonec přidejte sýr, tak aby v burgeru vytvořil malé slané kousky. Nechte připravené karbanátky odležet přibližně 30 minut. Za tento čas se vločky krásně nasáknou šťávou z červené řepy. Jednotlivé karbanátky osmahněte na pánvi. Vždy počkejte, než se celý burger na pánvi zpevní a pak teprve obracejte. Péct je můžete také v troubě, pod grilem při 200 stupních, každou stranu přibližně 15 minut.

Jak burgery servírovat?

Karbanátky můžete jíst samotné. Výborné jsou s bramborovou kaší, do které přidáte trochu rozmarýnu, krásně ji provoní. Jinak karbanátky vkládejte mezi pečivo, nejlépe čerstvé bulky spolu se zeleninou, sýrem, domácím kečupem popřípadě hořčicí a nakládanou okurkou, pro milovníky pálivého přidejte chilli papričky, záleží jen na vaší chutí. Nezapomeňte na červenou cibuli. Burgry po upečení nejen krásně vypadají, ale jsou chutné a zdravé, jelikož obsahují dostatek bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pochutnejte si na této zdravé variantě karbanátků i vy.

11

O autorovi

Barbora