Bezlepkové Nezařazené Recepty Zdraví a diety

Zdravý hummus z červené řepy s raw krekry

Vyzkoušejte nový způsob přípravy hummusu, nahraďte cizrnu jedinečnou ingrediencí, která je typická pro blížící se podzim. Řepa je pro lidské tělo velice prospěšná. V její tvrdé dužnině se ukrývá velké množství železa, které pomáhá především při poruchách krvetvorby, detoxikuje vaše tělo a přináší velký obsah minerálních látek. Každý člověk by si ji měl pravidelně dopřát čerstvou či vařenou. V dnešním článku si ukážeme, jak si z řepy vykouzlit zdravý hummus, který poslouží jako chutný dip k zelenině, krekrům či samotný jako výživná chuťovka.

Ingredience:beetroot-687251_960_720
4 uvařené řepy (oloupané)
1 stroužek česneku
2 lžičky mletého kmínu
1 lžíce tahini pasty
šťáva z 1 citronu
mořská sůl
mletý pepř
2 lžíce sezamových semínek

Příprava:
Všechny složky s výjimkou sezamových semínek vložte do kuchyňského robotu a umixujte do hladké hmoty. Hummus ochutnejte a dochuťte mořskou solí, černým pepřem a citronovou šťávou. Servírujte v misce a posypte sezamovými semínky. Posypat můžete také trochou koriandru a zalít olivovým oleje, záleží jen na vás a vaší chuti.

Tento recept je velmi jednoduchý na přípravu a můžete si jej připravit ve větším množstvím a skladovat několik dní v lednici. Výbornou přílohou k řepovému hummusu jsou raw krekry, které si díky šetrné úpravě ponechají všechny aktivní látky a díky velkému obsahu semínek pročistí váš trávicí trakt.

Na krekry budete potřebovat:bee
1 šálek světlého lněného semínka
1/2 šálku chia semínek
1,5  šálku vody
1,5 lžičky soli
3-4 lžíce lahůdkového drožbí
1,5 lžičky koření (bazalka, oregano, …)

Příprava:
Všechny semínka smíchejte a přidejte vodu. Směs řádně promíchávejte, dokud nevsákne všechnu vodu, podle potřeby ji můžete přidat více. Semínka postupně nabobtnají, poté přidejte koření a znovu promíchejte. Doporučujeme semínka míchat v hlubší míse, jelikož několikrát zvětší svůj objem. Směs ochutnejte. Rozprostřete ji na tácy s vložkami pro tekuté suroviny a sušte 6-7 hodin. Nalámejte a ochutnejte. Příprava krekrů zabere delší čas, ale větší várka vám vydrží poměrně dlouho, záleží na vašem mlsném jazýčku, jsou velmi chutné a vhodné jako zdravá příloha pro váš červený humus.

O autorovi

Barbora Darebná