Ostružinová sezóna pomalu přichází a pro vás není nic jednoduššího než vyrazit do lesa a nasbírat si čerstvé ostružiny. Tyto lahodné plody jsou nejen skvělou přísadou do koláčů, ale i extrémně zdravou volbou pro vaše tělo. Dopřejte si je čerstvé s jogurtem, zavařené na pečivo či rozmixované s kokosovým mlékem jako letní osvěžení.
Dokonalá kombinace
Ostružiny se skvěle hodí k tvarohu. Jejich kombinace s tvarohem je jemná a skvěle se doplňuje. Ostružiny jsou lehce nakyslé a jejich chuť podtrhne jemný tvaroh a sladká drobenka. Připravte si doma koláč z ostružin s tvarohem. Povíme vám, jak na to.
Ingredience:
- 170 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 130 g tvarohu
- 130 g krupicového cukru
- hrst ostružin
- 2 bílky a žloutky (zvlášť)
- 1/2 kypřicího prášku
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- asi 2 lžíce mléka
- kůru z půlky citronu
- moučkový cukr a mouku na poprášení ovoce
Příprava
Máslo můžete z lednice vyndat trochu dříve, bude se vám lépe zpracovávat. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně přidávejte jeden žloutek a poté druhý. Do směsi přidávejte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Směs zřeďte mlékem a opatrně promíchejte. Připravte si čistou mísu a do ní prosijte mouku a kypřící prášek. Poté nasypte k vzniklé směsi a důkladně promíchejte.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů).
Bílky ušlehejte do tuhu a opatrně vetřete do těsta. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nejlépe průměr 23 cm) a na vrch položte ovoce poprášeným trochou mouky. Připravit si můžete také drobenku, ta bude spolu s ostružinami výborná.
Pečte přibližně 30 minut. Hotový koláč posypte moučkovým cukrem.