Moučníky

Domácí koláč s tvarohem a ostružinami

Autor Barbora

Ostružinová sezóna pomalu přichází a pro vás není nic jednoduššího než vyrazit do lesa a nasbírat si čerstvé ostružiny. Tyto lahodné plody jsou nejen skvělou přísadou do koláčů, ale i extrémně zdravou volbou pro vaše tělo. Dopřejte si je čerstvé s jogurtem, zavařené na pečivo či rozmixované s kokosovým mlékem jako letní osvěžení.

Dokonalá kombinace

Ostružiny se skvěle hodí k tvarohu. Jejich kombinace s tvarohem je jemná a skvěle se doplňuje. Ostružiny jsou lehce nakyslé a jejich chuť podtrhne jemný tvaroh a sladká drobenka. Připravte si doma koláč z ostružin s tvarohem. Povíme vám, jak na to.

a

Ingredience:

  • 170 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 130 g tvarohu
  • 130 g krupicového cukru
  • hrst ostružin
  • 2 bílky a žloutky (zvlášť)
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1/2 sáčku vanilkového  cukru
  • asi 2 lžíce mléka
  • kůru z půlky citronu
  • moučkový cukr a mouku na poprášení ovoce

Příprava

Máslo můžete z lednice vyndat trochu dříve, bude se vám lépe zpracovávat. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně přidávejte jeden žloutek a poté druhý. Do směsi přidávejte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Směs zřeďte mlékem a opatrně promíchejte. Připravte si čistou mísu a do ní prosijte mouku a kypřící prášek. Poté nasypte k vzniklé směsi a důkladně promíchejte.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů).

Bílky ušlehejte do tuhu a opatrně vetřete do těsta. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nejlépe průměr 23 cm) a na vrch položte ovoce poprášeným trochou mouky. Připravit si můžete také drobenku, ta bude spolu s ostružinami výborná.

Pečte přibližně 30 minut. Hotový koláč posypte moučkovým cukrem.

O autorovi

Barbora