Pokud hledáte zdravý pokrm, který je bohatý na bílkoviny a přitom je vegetariánský či dokonce veganský, připravte si falafel. Základní ingrediencí je cizrna, vhodné koření a příloha, kterou si můžete upravit podlé své chuti. Falafel si hojně a tradičně připravují v zemích Blízkého východu, ale původem je z Egypta.
Příprava falafelu
příprava celkem: 1 hodina a 30 minut (i s pečením)
porce: 10-12
typ: bezlepkové, vegetariánské, veganské
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku cizrny
- ½ červené cibule, nasekané
- 1 stroužek česneku
- petrželka
- koriandr
- 1 čajová lžička kajenského pepře
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 čajová lžička koriandru
- 1 čajová lžička kardamomu
- 1 lžička soli
- 1 čajovou lžičku pepře
- ½ čajové lžičky prášku na pečení
- 1-3 lžíce vody
- 1½-2 lžíce mouky
- 6-8 lžic avokádového oleje na smažení
Připravte si kuchyňský robot/mixér, do kterého vložíte všechny ingredience včetně oleje na smažení (můžete použít klasický rostlinný). Rozmixujte všechny ingredience a rozmixovanou směs vložte do lednice na jednu hodinu. Po hodině tvarujte kuličky s pomocí lžíce a smažte na rostlinném oleji do zlatavé barvy.
K usmaženým kuličkám si můžete přidat pokrájený salát, avokádo, nastrouhanou mrkev, koriandr, trochu hummusu či jogurtu. Tato dobrota je bohatá na bílkoviny, skvěle vás zasytí a dodá energii.
Co je to falafel?
Obecně se traduje, že svým původem je falafel z Egypta, ale jeho příprava se rozšířila po celém Blízkém a Středním východu a do všech koutů světa. Dnes si ho i vy celkem běžně můžete dopřát v mnoha restauracích či rychlých občerstveních, které se specializují na turecké pokrmy. Falafel má opravdu jedinečnou chuť, a to především díky koření, které obsahuje. Nechybí v něm římský kmín, kajenský pepř či jedinečný koriandr. To dá falafelu tu pravou chuť! Pokud nemáte rádi česnek, nemusíte jej přidávat. Falafel můžete konzumovat jen se zeleninou, pita chlebem, tortilou či ho přidat do salátu. Dopřejte si k němu také dresink, stačí bílý jogurt či rozmačkané avokádo.