Pokud jste nikdy nenavštívili Portugalsko, vyzkoušejte si doma přípravu tradičního portugalského dezertu, který vám tuto zemi přiblíží a kus z ní vám přinese až k vám domů. Pasteis de nata, koláčky z listového těsta, které se plní krémem ze žloutků. V Portugalsku se s tímto dezertem setkáte na každém rohu.
Sladká dobrota
Základem tohoto receptu je listové těsto. Použít můžete i kupované, ale nikdy nebude chutnat jako to domácí. Víme, že je náročné na přípravu, ale u tohoto receptu se opravdu vyplatí použít listové těsto domácí. V košíčkách nechybí vejce, mléko a dávka citronové kůry, které provoní dezert i vaši domácnost. K pastéis de nata nesmí chybět skořice.
Ingredience:
- 500 g listového těsta
- 25 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 320 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 1 vejce
- kůra z 1/4 citronu (vcelku)
- mletá skořice
Jak na to?
Připravte si listové těsto, které rozválíte do tvaru obdélníku, který by měl mít rozměry přibližně 40 x 25 cm. Tloušťka těsta by měla být přibližně 4 mm. Nyní byste měli mít delší stranu obdélníku otočenou směrem k sobě. Stočte těsto do roličky o délce cca 40 cm. Takto stočené těsto zabalte do fólie a vložte do lednice.
Nyní přichází na řadu náplň košíčků. Připravte si mísu, do které prosejte mouku a cukr, abyste se vyhnuli vzniku hrudek. V druhé misce prošlehejte žloutky a vejce. Na plotně si připravte hrnec, ve kterém se bude ohřívat mléko a citronová kůra. Mléko by se mělo začít vařit. Poté odstraňte citronovou kůru a polovinu mléka přilijte k mouce s cukrem. Stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru přilijte zbytek mléka. Zamíchejte. Nyní část této směsi přidejte k vajíčkům a promíchejte. Poté vaječnou směs za stálého míchání přelijte ke směsi mléka, cukru a mouky. Nyní směs řádně promíchejte a nechte vychladnout.
Předehřejte si troubu na 250 stupňů. Vyndejte těsto z lednice. Pokrájejte jej na přibližně 18 podobně velkých částí. Vzniklá kolečka se vkládají do formy na muffiny a roztahujete těsto do tvaru muffinu. Plech nyní vložte do lednice, aby těsto ztuhlo, přibližně na půl hodiny. Poté naplňte těsto žloutkovou náplní. Ne úplně k okraji, ale přibližně půl centimetru pod hranu. Nyní pečte přibližně 10 minut. Poté vyndejte a podávejte posypané skořicí.