Dopřáli jste si již někdy v kavárně lahodnou chuť quiche? Quiche je tradičním francouzským pokrmem, jde o druh slaného koláče. I když se jedná o francouzský pokrm, jeho příprava je poměrně lehká. Hodí se jako chutná snídaně, svačina či předkrm, menší jedlíci si s quichem vystačí i k večeři. Tradičně bývá tento slaný koláč připravován ze smetany a šunky, přidává se také sýr, mléko, rajčata, cibule či maso. V dnešním článku vám přinášíme recept na lahodný špenátový quiche.
celkový čas: 50 minut
porce: 4
typ: snídaně, svačina, bezlepkový, vegetariánský
Ingredience
- 8 vajec
- listový špenát (1 balení)
- 1½ šálku sýra
- 1 cibule, nasekaná
- 1 lžíce rostlinného oleje + extra pro mazání
- ¼ čajové lžičky mořské soli
- ⅛ čajová lžička černého pepře
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia a připravte si formu přibližně 22 cm v průměru. Formu vymažte rostlinným olejem. Dále si na pánvi osmažte cibulku, dokud nebude měkká, přidejte špenát a poduste. Poté si do mísy rozklepněte vejce, přidejte strouhaný sýr či sýr měkký, sůl a pepř. Přidejte do směsi špenát a cibuli, promíchejte a vlijte do připravené formy. Pečte po dobu asi 30 minut, dokud se quiche krásně nezatáhne a nebude dozlatova upečený.
Lahodný quiche
Jelikož quiche většinou obsahuje opravdu skvělé ingredience, jeho chuť je výtečná. Díky množství vajec je také quiche velmi jemné chuti. Skvělé je, že můžete recept na quiche podle svého obměňovat a vytvářet varianty, které budou vyhovovat právě vám. Přidat do quiche můžete houby, feta sýr, slaninu, rajčata, kousky kuřecího masa apod. V tomto ohledu se vašim chuťovým pohárkům meze nekladou.
Výživové hodnoty:
Jedna porce tohoto špenátového quiche přibližně obsahuje:
- 200 kalorií
- 13,7 gramů bílkovin
- 13,9 gramů tuku
- 3 gramy uhlohydrátů
- 1,3 gramů vlákniny
- 1,7 gramu cukru
- 27 miligramů cholesterolu
- 253 miligramů sodíku
- 132 mikrogramů vitaminu K (110 procent DD)
- 4.641 IU vitaminu A (93 procent DD)
- 293 miligramů vápníku (23 procent DD)
- 1,4 miligramu železa (7,8 procenta DD)
- 0,1 miligramu riboflavinu (7,7 procenta DD)