Rádi byste jedli zdravě, ale nutričně vyváženě? Vybírejte si pokrmy, které obsahují dostatek zeleniny či ovoce, luštěnin, zdravého zdroje bílkovin a jsou pestré. Tzv. pestrá strava je totiž základem vyváženého jídelníčku. Pokud budete mít na stole rohlík, šunku a kousek okurky, nejedná se o pestrou stravu. Naopak celozrnný rohlík se semínky, pokrájená rajčata, okurka, čerstvá bazalka, sýr a kousek šunky, to je pestrý talíř, který na první pohled vypadá zdravě. Myslete na to, zaprvé jíme také očima a za druhé podle barevnosti jídla na vašem talíři poznáte, jak zdravě se stravujete.
čas přípravy: 40 minut
porce: 2-4
typ: bezlepkový
Ingredience:
- 200 g mletého hovězího masa
- ½ šálku hnědé rýže
- 4 papriky
- ½ cibule, nasekané
- 2 žampiony, nakrájené na plátky
- 1 lžíci nasekaných čerstvých bazalkových listů
- 1 čajovou lžičku sušeného italského koření
- 1 lžička soli
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia. Zatímco se bude trouba předehřívat si na pánvičce osmahněte cibuli a mleté maso, které osolíte a opepříte. Poté si rozkrojte papriky, vydlabejte je, položte na plech a pečte asi 25 minut. Dále si uvařte rýži.
Poté si vytvořte směs, kterou budete papriky plnit. Smíchejte rýži, masovou směs, pokrájená rajčata a koření. Touto směsí naplňte papriky a dejte péct na dalších 5 minut. Posypat vršek paprik můžete sýrem. Přejeme dobrou chuť!
Plněné papriky
Plněné papriky na desítky způsobů si připravujeme již dlouhá léta. Díky mletému masu bude náplň velmi chutná a šťavnatá. Plněné papriky nakonec můžete přiklopit odříznutou částí nebo je posypat sýrem. Dbejte především na vyváženou chuť náplně, kterou tvoří koření. Plněné papriky jsou spíše vhodným obědem, jelikož tučnějšímu masu byste se k večeři měli vyhnout. Zkuste je připravit i vašim dětem, které si zamilují jejich barevnost. A pokud doma zrovna nemáte rýži, můžete náplň vykouzlit třeba z kuskusu či bulguru.