Bezlepkové Zdraví a diety

Recept: Jedinečná chuť v podobě pečené červené řepy s rozmarýnovým glazé

Autor Barbora

Trápíte si hlavu s tím, jak připravit řepu, aby byla opravdu chutná a potěšila i vaši návštěvu? V dnešním článku si ukážeme recept na pečenou řepu s rozmarýnový glazé, která potěší oko i chuťové pohárky. 

Jak připravovat řepu?

Červená řepa je v našich končinách velmi oblíbenou kořenovou zeleninou. Mnozí z nás ji však nemají rádi pro svou lehce zemitou chuť a nevědí si rady s její přípravou. Dnes však existuje na stovky způsobů, jak si řepu chutně připravit syrovou, vařenou, pečenou či dušenou. Řepa navíc není jen chutná, ale velmi zdravá a její pravidelné zastoupení ve stravě nás chrání před mnoha nemocemi. Připravte si například řepový hummus, řepové risoto, salát z červené řepy s granátovým jablkem a kozím sýrem, řepovou polévku, řepové chipsy či šťávu z červené řepy, kterou můžete kombinovat se šťávou z mrkve či jablek. Červená řepa je pro nás cenově velmi dobře dostupná a přidat ji můžete do mnoha pokrmů.

Nutriční hodnoty

Jedna porce tohoto pokrmu obsahuje přibližně:

  • 49 kalorií
  • 81 gramů bílkovin
  • 2,88 gramů tuku
  • 5,25 gramů sacharidů
  • 3,8 gramu cukru
  • 0,166 miligramů manganu (9% DD)
  • 1,4 gramů vlákniny (6% DD)
  • 0,033 mg vitamínu B6(3% DD)
  • 2,4 miligramu vitaminu C (3% DD)
  • 0,42 miligramu vitaminu E (% DD)

Recept:

čas přípravy: 50 minut
porce: 4-6

  • 3 řepy, umyté, oloupané a nasekané
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 1 lžíce balsamicového octa
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekané

Tento recept je velmi snadný a rychlý, hodí se jako lehká večeře či odpolední svačinka. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem. Ve středně velké misce si rozmíchejte avokádový olej, balsamico a nasekaný rozmarýn. Vložte do mísy nakrájenou řepu. Promíchejte řepu v marinádě a pokládejte na pečící papír. Pečte po dobu 30-40 minut, dokud vidlička neprojde řepou. Nakonec posypte solí a pepřem podle chutí. Přejeme dobrou chuť!

O autorovi

Barbora