Co všichni v létě hojně konzumujeme a nakupujeme v supermarketech? To správné slovo je zmrzlina. Naučte se připravovat domácí zmrzlinu, která neobsahuje nic nezdravého, žádné konzervanty ani barviva. Není na tom nic těžkého a zvládnete to i bez speciálního přístroje na výrobu zmrzliny.
Mangová zmrzlina s kokosem
Pokud milujete kombinace exotického ovoce spolu se smetanovou chutí, tuto zmrzlinu si zamilujete. Je trochu tučnější, ale opravdu delikátní. Kombinace manga a kokosového mléka je jedinečná. Oceníte ji v perných dnech i za chladnějšího rána pro její hutnou konzistenci.
- 3 středně velká manga
- 6 vaječných žloutků
- ⅛ čajové lžičky mořské soli
- ½ šálku medu
- 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
Připravte si mixér. Vložte do něj mangovou dužinu a kokosové mléko. Rozmixujte a postupně přidávejte vaječné žloutky, mořskou sůl a med. Poté směs nalijte do mističek a dejte zamrazit. Druhý den vyndejte z mrazáku a dopřávejte si lahodnou chuť této zmrzliny. Podávat můžete dozdobené čerstvým ovocem a posypané kokosem.
Veganská zmrzlina s ostružinami a broskví
Pokud máte ještě z minulého roku v mrazáku uschovány ostružiny, do tohoto receptu je skvěle využijete. Tato zmrzlina je veganská, tzv. neobsahuje žádné živočišné produkty, ani vajíčka, ani mléčné výrobky.
- 300 ml kokosového mléka
- 5 datlí, bez pecek
- 3 malé broskve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 šálek ostružin
- 2 lžíce citronové šťávy
- ¾ lžičky citronové kůry
- ⅛ čajová lžička vanilkového extraktu
Připravte si mixér. Nejdříve vlijte kokosové mléko, které řádně vyšlehejte, poté přidejte broskve, datle, ostružiny, citronovou šťávu a kůru, vanilkový extrakt. Vše promíchejte do hladké směsi. Vlijte do připravené nádoby a vložte do mrazáku. Podávejte s čerstvým ovocem a ozdobené pokrájenými broskvemi. Přírodním sladidlem v tomto receptu jsou datle, použít však můžete i datlový sirup či jiný typ rostlinného sirupu.