Recepty Zdraví a diety

Recept: Salát s rukolou, červenou řepou a pecorinem

Autor Barbora

Saláty jsou skvělou volbou k večeři i jako část oběda. I když mnoho osob nad saláty stále ohrnuje nos, pokud si s jeho přípravou dáte opravdu záležet, přidáte chutnou zálivku a kvalitní ingredience, budete konzumovat saláty stále častěji. Dnes si ukážeme recept na rukolový salát s ořechy, řepou a italským sýrem pecorino. Nejedná se o klasický studený salát, ale o tzv. teplý salát, tedy že jedna složka v salátu má vyšší teplotu. Díky tomu je tento salát vhodné konzumovat i na podzim, jelikož příjemně zahřeje, zasytí a obsahuje též řepu, které je na podzim hojné množství.

Příprava:

celkový čas: 15 minut
porce: 2

  • ½ šálku vlašských ořechů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 lžíce balsamicového octa
  • 5 šálků rukoly
  • pecorino sýr
  • mletý pepř

Připravte si pánev, ve které opražíte vlašské ořechy. Po upražení si dejte vlašské ořechy stranou. Na pánev přidejte kokosový olej, nasekané cibule a nastrouhanou červenou řepu. Takto osmahněte, dokud není vše krásně opečené a měkké. Nakonec přidejte balsamico. Promíchejte a sundejte z tepla.

Na talíř vyskládejte rukolu, přidejte směs řepy a cibulky, posypte vlašskými ořechy a přidejte kousky sýra pecorino a nakonec posype trochou pepře. Vychutnejte si jemnou chuť řepy, štiplavou chuť pecorina a trpkou chuť vlašských ořechů. Je to delikatesa!

Pecorino?

Sýr pecorino je typickým tvrdým italským sýrem, který se vyrábí z ovčího mléka. Sýr má světle žlutou barvu a díky svému delšímu zrání má vytvořenou kůrku sýrově žluté barvy. Její tloušťka se liší podle délky zrání. Pecorino má slanější chuť, která je výrazně pikantní. Svou chutí je lehce podobný českému sýru Niva, ale jen co se týká výrazné slanosti a pikantní chuti. Tento sýr se vyrábí více než 2000 let. Pecorino zakoupíte většinou ve specializovaných obchodech s italskými produkty či ve větších sýrárnách.

O autorovi

Barbora