Recepty

Recept: Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai

Autor Barbora

Milujete thajskou kuchyni? A už jste si někdy zkoušeli uvařit Tom Kha Gai recept? Možná máte někdy pocit, že jsou takovéto recepty vyhrazeny jen pro profesionály v restauracích, ale i vy si můžete vykouzlit asijské pokrmy doma. Ingredience na ně seženete v asijských obchodech i na internetu. Začněte s thajskou kuřecí polévkou Tom Kha Gai.

Polévka zahřeje a povzbudí

Kuřecí polévka Thom Kha Gai vás zahřeje a zasytí, navíc je přínosná pro vaše zdraví. Bude se vám hodit v zimním období, jelikož v ní nechybí chilli, zázvor a citronová tráva. Polévka povzbudí organismus a preventivně chrání před chřipkou a nachlazením.

Nutriční hodnoty:

Jedna porce této pikantní polévky přibližně obsahuje:

  • 178 kalorií
  • 14 gramů bílkovin
  • 11,7 gramů tuku
  • 4,8 gramů uhlohydrátů
  • 1 gram vlákniny
  • 3,3 gramu cukru
  • 259 miligramů sodíku
  • 688 IU vitamínu A (76% DD)
  • 25 miligramů vitaminu C (28% DD)
  • 0,1 miligram riboflavinu (7,7% DD)
  • 1,3 miligramu železa (7,2% DD)
  • 1,4 IU vitaminu D (7% DD)
  • 8 mikrogramů vitamínu K (6,7% DD)
  • 1 miligram niacin (6,3% DD)
  • 9 mikrogramů folátu (2,3% DD)

Ingredience:

  • 3 stonky citronové trávy
  • 450 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce červené chilli pasty
  • 1½ šálků hub, nasekaných
  • ½ šťávy z limetky
  • 3 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 1 palec zázvoru, nasekaný
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • ½ šalotky, nakrájená na kolečka
  • 1 šálek koriandru, nakrájeného

Jak na to?

Nejdříve rozdrťte stonky citronové trávy. Připravte si velký hrnec, do kterého přelijete kuřecí vývar, limetkovou šťávu a zázvor pokrájený na plátky a na středním plameni nechte povařit. Poté vyndejte zázvor a stonky citronové trávy. Přidejte pokrájené kuřecí maso, nakrájenou šalotku, papriku a houby, nezapomeňte na lžíci chilli pasty. Vařte po dobu 20 minut, dokud nebudete maso uvařené a zelenina měkká. Sundejte hrnec z tepla a zamíchejte do směsi kokosové mléko, šťávu z 1/2 limetky, pokrájený koriandr. Dochucujte podle chutí soli a šťávou z limetky. Servírujte polévku teplou a ozdobte lístky koriandru a pokrájenou červenou paprikou. Přejeme dobrou chuť!

O autorovi

Barbora