Moučníky

Klasický irský crumble, který provoní vaše podzimní večery

Autor Barbora

Podzim je v plném proudu. Stromy se začínají postupně zbarvovat, chladný vítr přináší čím dál tím více deště a poměrně rychle se ochlazuje. S takovýmto počasím přichází touha po zahřátí a chutích typických pro podzim. Vyzkoušejte si doma připravit klasický irský crumble s jablky, skořicí a vločkami. Vůně jablek a skořice je pro podzim typická a chutné crumble vás zahřeje i v chladných dnech.

Co je to crumble?

Crumble můžeme označit jako sladkou dobrotu, která pochází z Anglie. Základem je vaše oblíbené ovoce, ať už jsou to švestky, meruňky, jablka nebo maliny. Ovoce se vyloží do zapékací misky či do menších mističek, zasype drobenkou či směsí z vloček a jednoduše se zapeče.

4748443374_7c8ca6420f_b

Příprava: 60 minut
Porce: 4

Ingredience:
150g hladké mouky
150g ovesných vloček
175g světle hnědého cukru
200g  másla, nakrájíme na kousky
zakysaná smetana
Náplň:
600 g jablek, nakrájíme na kousky
1 lžíce hladké mouky
60 g hnědého cukru
šťáva z 1/2 citronu
skořice

Jedinečný podzimní crumble

Vynikající irské crumble s vločkami a jablky nejlépe chutná se šlehačkou, kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zakysanou smetanou. Připravit si ho samozřejmě můžete i z jiného ovoce, které je zrovna v sezóně. Co lépe by se však hodilo na podzim než lahodná jablíčka. Použít můžete také celozrnnou mouku místo klasické, ořechy či trochu mletého badyánu.

2957087255_aa0fa27cb1_b

Postup:

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Do mísy nejdříve vsypte mouku a máslo nakrájené na kostičky a rukou promněte, aby máslo trochu změklo. Poté přidejte cukr a vločky a mněte rukou, dokud vám nevznikne hrudková drobenka. Jablka si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větší míse smíchejte jablka s trochou mouky, cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Jablka vsypte do zapékací mísy a na vrch pokryjte drobenkou. Pečte v troubě po dobu 35-40 minut, dokud nebude drobenka zlatohnědá a ovoce měkké, bublající pod drobenkou. Podávejte v misce s porcí zakysané smetany či vyšlehané šlehačky.

O autorovi

Barbora