Ingredience

Zdravé ingredience, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Autor Barbora

V dnešním článku se podíváme na zdravé ingredience, které by vám doma neměly chybět. Když vás honí mlsná nebo potřebujete rychle vykouzlit nějakou svačinu, budou se vám hodit. Někteří z nás si totiž nevědí rady s tím, jaké potraviny jsou pro jejich zdraví důležité a jak je v kuchyni použít.

Chia semínka

Semínka ze šalvěje hispánské již dnes seženete v každé zdravé výživě i v některých supermarketech. Tato semínka mají skvělou vlastnost, jsou totiž hydrofilní a při kontaktu s vodou vytváří zvláštní sliz, který je velmi příznivý pro váš trávící trakt. Mějte je vždy doma. Jsou skvělým zdrojem energie. Přisypat si je můžete na různé ranní kaše, do smoothie či si z nich vyrobit pudink. Navíc vás skvěle zasytí.

Sušené ovoce a ořechyhealthy-lunch-meal-fruits

Až vás bude doma honit mlsná, dopřejte si místo kalorické tyčinky, sušené plody ovoce. Skvěle vás zasytí sušené švestky, meruňky či brusinky. Podobně jsou na tom oříšky, ty si dopřejte večer místo chipsů a přidat je můžete do svého salátu či smoothie.

Celozrnné těstoviny a mouka

Pokud budete chtít uvařit rychlý a přitom zdravý oběd, neměli byste doma postrádat kvalitní celozrnné těstoviny. Ty stačí vhodit do vroucí vody, po uvaření je promíchat s olivovým olejem, trochou chilli, bazalkou a parmazánem. Dokonalý oběd je na světě. Zkuste také vyměnit klasickou mouku za celozrnnou či bezlepkovou. Vaše pokrmy budou zdravější a váš žaludek se bude cítit lépe.

Rostlinná mléka

Vyzkoušejte i rostlinná mléka, která si můžete vyrobit také doma a vyhnout se koupi předražených variant v obchodě. Rostlinná mléka jsou pro vás velmi zdravá. Přidávat je můžete do smoothie, kávy, použít při vaření a pečení, vlastně do všeho, kde má být kravské mléko. Doma si je můžete vyrobit z mandlí, kokosu či ořechů. Jsou výborná.

Ovoce a zelenina

Doma by vám neměla chybět ani zelenina, z které vykouzlíte rychlou svačinu či zdravou večeři. Ovoce a zeleninu byste měli mít vždy doma, abyste si místo pečiva dopřávali zdravé různorodé pokrmy.

O autorovi

Barbora