Doporučujeme Ostatní

Jak vybrat ten nejlepší catering pro každou příležitost

Chystáte se pořádat oslavu, firemní večírek nebo dokonce svatbu? Všechny tyto společenské akce mají jedno společné – jídlo. Jak vybrat správný catering pro vaši akci, vám poradí následující řádky.

Najděte vhodné místo

I když to zní banálně, místo, kde se rozhodnete jakoukoliv společenskou akci uspořádat, určí i její ráz. V selské chalupě by bylo nevhodné podávat asijské speciality a naopak ve fusion prostoru byste nikoho nenadchli typickou českou kuchyní.

Restauraci volte pouze v případě, že vám bez výhrad sedí interiér, přístup personálu i jídelní lístek. I když se jedná o prostor na první pohled ideální, skrývá spoustu hrozeb. Třeba v tom, že jen málokterá restaurace vám dovolí dovézt si vlastní party jídlo a pití (případně za „korkovné“ – jakousi pokutu za to, že nevyužijete jejich servis).

Na jaře, v létě a babím létě se snažte upřednostnit místo pod širým nebem. Má své kouzlo, hosté nejsou stísněni mezi čtyřmi stěnami a s případnými rozmary počasí si snadno poradíte – třeba party stany a plynovými topítky (hřiby). Obrovskou výhodou venkovního prostředí je to, že si akci můžete postavit doslova na zelené louce a udělat ji zcela podle svých představ. Budete tak mít událost, která bude naprosto jedinečná a tím pádem i nezapomenutelná.

Naopak zima a sychravý podzim si zaslouží uzavřené prostory. Nemusíte se omezovat jen na restaurace a kavárny. K dispozici jsou vám divadla, galerie, historické sály, prázdné tovární haly, „zapomenuté“ altány, chalupy

A využít můžete i svůj dům, chalupu nebo zahradu. Třeba svatební catering podávaný pod jabloní po prarodičích bude chutnat fantasticky.

Vyberte nejlepší menu

Máte místo? Skvěle! Teď už stačí vybrat ty nejlepší cateringové služby a je vyhráno!

Svatební menu

Nejnáročnější hosté, na které můžete narazit, jsou vaši svatebčané. Máte už předem osypky z toho, co všechno na raut budete muset objednat a co kdo nejí nebo nesmí? Teta miluje tatarák, ale jestli jí nebude chutnat ten, co naservírujete, budete o tom poslouchat ještě za pár let. Sestra je vegetariánka a zajímá se o původ všech surovin. A tatínek má od lékaře nařízenou žlučníkovou dietu…

Nejdřív si uvědomte, že svatba je především váš velký den a měl by být celý podle vašeho přání. Na jakákoliv dietní omezení a přání svých hostů můžete, ale nemusíte brát zřetel. Zkušené cateringové firmy vám s výběrem vhodného menu pomohou a navrch ještě přidají spoustu užitečných rad, jak si poradit s rýpaly. Třeba tak, že jídlo naservírujete na raut, aby si mohl každý vybrat jen to, co mu chutná.

Firemní setkávání

Vánoční večírek, výroční konference nebo oficiální oslava narozenin pana ředitele by se naopak měly snažit zavděčit hostům a měly by korespondovat s firmou. Její filosofií (výrobce zdravé výživy by na své akci neměl nabízet bůček) a naturelem (banka nepozve své obchodní partnery do kina). Na firemní akci je důležité vytvořit takové menu, které bude většině hostů chutnat (úplně všem se nezavděčíte), nebude ani příliš usedlé (gulášové hody), ale ani příliš exotické (opečení brouci).

Nejpovolanějšími osobami, které vám dokáží ohledně skladby menu poradit, jsou šéfkuchaři. Znají světové i domácí trendy, uvařili jídla na desítky až stovky akcí a lépe než kdokoliv jiný vědí, co lidem chutná.

Oslava narozenin

Než zazní obligátní „happy birthday to you“, čeká vás spousta příprav a nervů. Narozeninovou oslavu zorganizujte ideálně mimo domov anebo do rozpočtu přidejte i sumu na úklid. V občerstvení můžete experimentovat, nechat hosty ochutnat nové druhy kuchyní i jídel.

Zamilovali jste se na dovolené do pálivých thajských specialit? Klidně je na své narozeninové oslavě podávejte a experimentujte. Jen jídlo doporučujeme naservírovat na raut, aby si každý vybral podle chuti.

Společenské akce

Hodit se do gala, provětrat své nejlepší boty a dorazit na slavnostní událost, na kterou se hosté dostanou maximálně jednou za rok. Teprve na těch největších společenských akcích, jako jsou plesy, předávání významných cen nebo přehlídky s účastí televizních kamer poznáte, co je catering.

Při objednávání nejvybranějších laskomin se sice prohne organizátorská peněženka, ale to, na co budou hosté vzpomínat nejdéle, je servírované menu. V tomto případě se opravdu nevyplácí šetřit ani hledat nového dodavatele cateringu. Sáhněte vždy po někom, s kým už máte v tomto směru vy nebo někdo ve vašem okolí zkušenost a pak si nechte od profíků poradit, co hostům nabídnout.

O autorovi

Jan Neckář