Řepa bezesporu patří k nejlahodnější kořenové zelenině. Její chuť je nasládlá a můžete ji používat do sladkých i slaných pokrmů. Skvělá je nejen v řepovém brownies, muffinech či klasickém koláči, ale také jako pečená příloha či v podobě známé ruské polévky. Vyzkoušejte si z řepy připravit karbanátky, anglicky burgery, které potěší každého vegetariána i příznivce zdravého stravování.
Porce: 10
- 2 červené řepy (oloupané, nastrouhané na jemno, 1/4 na hrubém struhadle)
- 200 g balkánského sýra či fety (nastrouhané nahrubo)
- 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- mletý pepř
- sůl
- tymián
Smíchejte červenou řepu, ovesné vločky, vejce, pepř, sůl a tymián, nakonec přidejte sýr, tak aby v burgeru vytvořil malé slané kousky. Nechte připravené karbanátky odležet přibližně 30 minut. Za tento čas se vločky krásně nasáknou šťávou z červené řepy. Jednotlivé karbanátky osmahněte na pánvi. Vždy počkejte, než se celý burger na pánvi zpevní a pak teprve obracejte. Péct je můžete také v troubě, pod grilem při 200 stupních, každou stranu přibližně 15 minut.
Jak burgery servírovat?
Karbanátky můžete jíst samotné. Výborné jsou s bramborovou kaší, do které přidáte trochu rozmarýnu, krásně ji provoní. Jinak karbanátky vkládejte mezi pečivo, nejlépe čerstvé bulky spolu se zeleninou, sýrem, domácím kečupem popřípadě hořčicí a nakládanou okurkou, pro milovníky pálivého přidejte chilli papričky, záleží jen na vaší chutí. Nezapomeňte na červenou cibuli. Burgry po upečení nejen krásně vypadají, ale jsou chutné a zdravé, jelikož obsahují dostatek bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pochutnejte si na této zdravé variantě karbanátků i vy.