V horkém létě přijde osvěžení vhod! A když má navíc podobu chutné zmrzliny, pak je to dvojnásobná výhra! Kde se však vzala oblíbená letní pochoutka? O tom se vedou spory, jisté však je, že si ji už celá staletí připravují snad všechny národy světa.
První zmrzlina se objevila už ve starověku, sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou si dopřávali už ve starověkém Řecku či Egyptě. Velkým jedlíkem této pochoutky byl údajně i římský císař Nero.
Z Mongolska nebo z Číny?
O něco dál však šli v Mongolsku, kde ke vzniku zmrzliny však přispěla trochu náhoda a trochu místní podnebí. Mongolové připravovali z kozího, velbloudího či jačího mléka ochucené nápoje, které v místním podnebí často zmrzly. U nich ochutnal zmrzlinu Marco Polo, zachutnala mu, a tak si recept ve 13. století přivezl s sebou do Evropy.
V některých pramenech se můžete dočíst, že je zmrzlina čínský vynález, který postupně přebrali Arabové a Peršané. Právě od Arabů se naučili zmrzlinářskému umění Italové, kteří ji pak šířili po Evropě. Této verzi nahrává fakt, že arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z toho vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet.
Úplnou pravdu se asi nedozvíme, ale jisté je, že z počátku si na zmrzlině pochutnávali jen vyvolení. Jak se však sláva ledové pochoutky šířila světem, měnila se a přizpůsobovala její receptura. Do střední Evropy se dostala v první polovině 18. Století. K její výrobě se používaly žloutky šlehané s cukrem a smetanou. Do hmoty se pak přidávaly nejrůznější ingredience.
Nejlepší zmrzlináři světa
Stejně jako není jednoduché určit původ zmrzliny, není ani jednoduché říci, kdo je nejlepší zmrzlinář na světě. Nicméně, obecně se má za to, že jsou to Italové. Tamní gelatéři dokáží připravit hotové zázraky. Základem je smetana, cukr a ovoce.
Kolik druhů zmrzliny znáš…
Vzhledem k tomu, jak dlouho tu s námi už zmrzlina je, vzniklo opravdu mnoho variací. Díky tomu si tak na zmrzlině může pochutnávat opravdu kdokoliv. Existuje totiž tolik druhů, že si vybere naprosto každý, bez ohledu na alergie, náladu i dietu. Až si příště půjdete dát zmrzlinu, podívejte se, který druh si do kornoutu necháte naložit.
- Mléčná zmrzlinaneobsahuje rostlinný tuk a vyrábí se z mléka o tučnosti minimálně 2,5 %.
- Smetanová zmrzlinase vyrábí ze smetany o tučnosti alespoň 8 % ani zde tedy nenajdete rostlinný tuk.
- Vodová zmrzlinaje vyrobena z vody, je tedy zcela bez tuku. Nejčastěji se prodává jako osvěžující točená zmrzlina.
- Ovocná zmrzlinase vyrábí z vody a obsahuje minimálně 15 % ovocných složek. Pokud je z exotického ovoce a citrusů, podíl ovocné složky musí být alespoň 10 %.
- Sorbetv sobě má alespoň 20 % ovoce, u citrusů a exotických plodů minimálně 15 %. Samozřejmě se vyrábí z vody a ovoce, tudíž je bez tuku. Vlastně se jedná o takový návrat ke kořenům.
Vzhledem k možnostem, které zmrzlina nabízí, je zkrátka skvělou volbou pro letní dezert. Když navíc budete chtít hosty nejen ochladit, ale i ohromit, pak rozhodně nešlápnete vedle, když se obrátíte na zkušené zmrzlináře, kteří připraví pochoutku přímo pro vaši akci.