Doporučujeme

Chiavalon je skutečnou pýchou Istrie, místa plného olivových hájů

Kolik olivového oleje je v naší kuchyni tak akorát? Znalci tvrdí, zvláště ti středomořští, že jej není nikdy dost. Prospívá srdci, nastartuje metabolismus a pomůže se shazováním přebytečných kil, pohladí žaludek a potěší játra. Aby toho nebylo málo, poradí si s vysokým cholesterolem i hypertenzí, k tomu se nedá upřít ani skvělá chuť a prakticky neomezené možnosti vytváření kulinářských kombinací. Na jednu plodinu opravdu výborná reputace, že? Podívejme se na chorvatskou perlu jménem Chiavalon, olivový olej ze severu Jadranu – prosluněné Istrie a městečka Vodnjan.

Vliv olivového oleje na zdraví dokazují desítky studií

Je to pravda, potvrzená i vědeckými kapacitami napříč kontinenty! Olivový olej je tekuté zdraví, už v antice to tvrdili Homér nebo Hippokrates, aby moderní věda všechno uvedla do světa grafů a tabulek. Lepší psychika, zažívání, víc radosti ze života, olivy jsou skutečným darem bohů, jak ostatně uvádí i původní antická mytologie. Můžete na něm smažit, extra panenský olivový olej Chiavalon má kouřový bod až na více než 200 stupních Celsia a hodí se tedy nejen pro takzvanou studenou kuchyni. Nejde jen tak o nějaký doplněk stravy, jako spíše o nezbytnou součást každého zdravého jídelníčku.

Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, ale také vitamíny a minerály, které se výborně vstřebají do těla. Dejte šanci i Chorvatsku, v konkurenci Řecka nebo Španělska vás určitě mile překvapí! Historie této pochutiny se počítá na tisíce let a už antické amfory dokazují, že na severu Chorvatska se olivy pěstovaly opravdu ve velkém – a vyvážely do celého světa.

Značku Chiavalon znají gourmeti celého světa

Chiavalon tak vlastně jen navazuje na tradici trvající po celé generace, nabízí se vám přitom hned v pěti různých variantách. Vždy hrdě nese označení extra panenský, což značí nejvyšší možnou kvalitu. Lisování za studena, klasickými mechanickými postupy, bez rafinace a chemie, zkrátka porce zdraví v každé elegantní lahvi. Teď už si jen vybrat podle toho, co máte nejraději. Budou to sladké dezerty, pochoutky z ryb nebo raději těstoviny? Na každé z těchto jídel se totiž hodí jiná lahvička olivového oleje Chiavalon…

O autorovi

Jan Neckář