Podzim dokáže nádherně vybarvit celou přírodu, ozývají se poslední záchvěvy slunce a pomalu se vkrádá zima. Nastupuje vláda chladu, větru a vlhka a s ním touha po teplém jídle a horkých nápojích, které nás večer, když přijdeme unaveni z práce, dokonale zahřejí a navodí tu správnou atmosféru. Naučte se s námi připravit oblíbené podzimní nápoje, které zahřejí vaši duši a potěší vaše tělo.
Horká jablka
Když přijdete promrzlí domů, dokonale vás zahřejí horká jablka. Stačí pár jablíček oloupat nakrájet na čtvrtky a vložit do hrnce s připravenou vodou. Do vody přidejte cukr (med) a hřebíček. Vařte, dokud se jablka nerozvaří. Servírujte ve větším hrnečku a přidat nakonec můžete trochu calvadosu.
Pomerančový punč
- 200 ml vody
- 1 sáček punčové směsi
- čerstvý zázvor
- 800 ml pomerančového džusu
- 4 líce medu
- 1 pomeranč
Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V horké vodě vylouhujte sáček s punčovou směsí a následně pomerančový džus smíchaný s výluhem přiveďte k varu. Oslaďte medem, přidejte zázvor a koření a nechte pořádně prohřát. Do sklenic si mezitím připravte plátky pomeranče a zalijte horkým punčem.
Horký cider
Horký cider je také nápoj, který má chuť jablek. Recept je to velmi jednoduchý. Cider, skořici, hřebíček a med si připravíte do malého kastrůlku, svaříte a následně odstavíte. Koření odeberte a užívejte si dokonalou podzimní chuť jablek.
Osvědčené klasiky
Nezapomínejte ani na kombinaci zázvor, med a skořice. Dokonale chutná jemně nastrouhaný zázvor zalitý horkou vodou, oslazený medem a dochucený skořicí. Skořici do hrníčku si připravte již se zázvorem, aby se také trochu svařila a rozvoněla. Nezapomínejte ani na hutnější kombinaci mléko, med a skořice či vanilka, která je dokonalá před spaním na uklidnění.