Moučníky

K snídani jedině jahodový chléb bez lepku!

Autor Barbora

Jistě jste již slyšeli o banánovém chlebu, který je skvělou volbou jako chutná snídaně či moučník ke kávě. Do banánového chlebu využijete především přezrálé banány, podobně je to také s jahodovým chlebem. Ten můžete upéci i z přezrálých jahod, se kterými už nemáte žádný plán. Jahodový chléb potěší vás i vaše děti. 

Recept na banánový chléb

příprava: 60 minut
porcí: 8
typ: bezlepkový, vegetariánský

Ingredience

  • 1 šálek čerstvých jahod
  • 1½ šálků bezlepkové mouky
  • 1 šálek + 2 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • ½ lžičky sody na pečení
  • ½ čajové lžičky mořské soli
  • ½ šálku + 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • ½ šálku nasekaných oříšků

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Připravte si větší mísu, do které vsypete nakrájené jahody na plátky. Posypte 2 lžícemi kokosového cukru. V druhé míse smíchejte mouku, kokosový cukr, skořici, sůl a sodu na pečení. Přidejte i kokosový olej a vejce. Poté přesypte připravenou směs na jahody. Promíchejte.

Připravte si zapékací mísu, kterou vymažete máslem nebo vyložíte pečícím papírem a přendejte směs do zapékací mísy. Pečte po dobu 45-50 minut a pečte při 180 stupních Celsia.

Jahodová dobrota

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce s jedinečnou chutí. Můžete je jíst syrové, ale skvěle chutnají také s cukrem a se smetanou, v salátu či zpracované do letní polévky. Připravit z jahod můžete i jahodovou limonádu. Navíc věděli jste, že jahody bělí zuby? V receptu jsou navíc obsaženy jen zdravé ingredience, kokosový olej, oříšky a skořice. Použít do receptu můžete místo kokosového oleje rostlinný a místo bezlepkové mouky mouku klasickou. Pokud si však upečete jahodový chlebík z bezlepkové mouky, dopřejete si sladkou dobrotu bez lepku, který příliš neprospívá vašemu trávení. Použít můžete mix různých bezlepkových mouk nebo si zakoupit speciální bezlepkovou mouku na pečení moučníků. Udělejte radost svým chuťovým pohárkům a upečte si bezlepkový chlebík s jahodami. Navrch ho můžete doplnit o jahodovou marmeládu.

O autorovi

Barbora