Doporučujeme

Nová anatomie svatebních dortů je tady

Svatební dorty se mění. Jsou více vtipné a kreativní. S pouhým luxusním vzhledem si již svatební dort nevystačí.

Zvykli jsme si na ně, ale už nás nudí. Luxusně vypadající patrové svatební dorty, celopotažené marcipánem nebo fondánem, který pak i tak dává každý stranou, dnes už neuspějí. Nové trendy velí dorty doslova z těchto protahovacích hmot vysvléct a dopřát jim trochu lehkosti.

Hitem mezi svatebními dorty jsou nahé dorty

Žádné, nebo téměř žádné polevy, dort bez protahovací hmoty. O to více je důležité myslet na kvalitní nepřilnavé pekařské formy, ve kterých se peče těsto dortu. Efekt pak tvoří už samotná náplň protékající na strany dortu. Hezké je vyhrát si s její barvou nebo ji dozdobit drobnými jedlými ozdůbkami. Nahý dort je doslova synonymem přírodního přístupu k cukrařině. Takže místo všemožných marcipánových ozdob mu sluší čerstvé ovoce, někdy zalité průhlednou želatinu pro větší lesk, nebo čerstvé květiny. Ale najde se i místo pro jemné svatební ozdůbky. Například modelované z dekoračního cukru Isomaltu.

Vrátily se staré dobré krémové potahy

Pokud si přece jen myslíte, že nevěsta i dort mají mít šaty, v tom případě vás osloví dorty, které jsou hezky postaru potaženy krémem. Ten se nesnaží rovností plochy konkurovat dokonalosti protahovacích hmot. Právě naopak – přiznává vrásnění. Sluší mu pak zdobení jemnými kvítky a lístečky čerstvých divokých bylin – levandule, zvonků, chrpy nebo sedmikrásky.

Dorty jako pyramidy dobrot

Milujete makronky, cup cakes nebo pečená lízátka cake pops? Udělejte z nich svatební dort. Stačí vám správná několikapatrová mísa a hodně fantasie při zdobení a barvení těchto minipamlsků. Co pak ale bude s krájením svatebního dortu? Pokud se nechcete připravit o tuto tradici, ponechte na vrchním patře prostor na malý svatební minidortík.

Jak upéct dokonalý svatební dort?

Potřebujete hodně fantasie, nějakou tu trpělivost a kvalitní cukrářské pomůcky. S těmi vám pomůže e-shop Cukrářské potřeby Malátkovi, kde najdete pečící formy, potřeby na zdobení i ingredience do těsta či krémů.

O autorovi

Jan Neckář