Horká čokoláda je dokonalým nápojem především v těchto chladných dnech. Rychle zahřeje, dodá energii a zažene chuť na sladké, navíc s pořádnou dávkou šlehačky a posypaná oříšky či marsmallow je to úplná delikatesa. Dopřejte si také domácí horkou čokoládu.
Klasická horká čokoláda
- 450 ml plnotučného mléka
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 g čokolády na kousky
Smíchejte mléko a smetanu a v hrnci pomalu přiveďte k varu. Ihned jak se směs začne vařit ji z plamene sundejte a přidejte kousky čokolády. Míchejte do doby, než vznikne hladká tekutina. Pokud se vám čokoláda zcela nerozpustila, vraťte hrnec na oheň a velmi pomalu ohřívejte. To je vše. Vzniklou směs vlijte do hrnečků, ozdobte domácí šlehačkou, kousky čokolády či marsmallow.
Rychlá horká čokoláda z kakaa
- 50 ml vody
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce cukr krystal
- 350 ml plnotučného mléka
- kapku vanilkového extraktu
Začněte smícháním vody, kakaa a cukru a vložíte do mikrovlnky na 30 vteřin. Z tekutiny se stane sirup, ten pořádně promíchejte a přidejte do něj mléko a vložte na další 1 minutu a 30 sekund do mikrovlnky. Vytáhněte a vmíchejte vanilkový extrakt. Tato čokoláda je na přípravu velmi snadná a rychlá.
Horká čokoláda s vanilkou a skořicí
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml nízkotučné smetany
- 200 g čokolády
- 40 g třtinového cukru
- vanilkový lusk
- skořice
Rozřízněte vanilku a vyškrábejte semínka. Na mírném ohni v hrnci ohřejte mléko obohacené o skořici a vanilku. Poté přidejte smetanu a pomalu přiveďte k varu a následně směs dvě minuty intenzivně šlehejte. Do směsi přidejte čokoládu a šlehejte dál minimálně čtyři minuty. Směs už se v žádném případě nesmí vařit. Sundejte ji z plotny a ještě pár minut míchejte. Ozdobte šlehačkou a trochou skořice.