Recepty Zdraví a diety

Celer: Zelenina, kterou často opomíjíme

Autor Barbora

Celer je v našich končinách naprosto běžnou zeleninou, proto si někdy neuvědomujeme, jak zdraví a výjimečný opravdu je. Prospívá zdraví našeho organismu a pomáhá nám zhubnout. Objevte recepty, ve kterých celer miřík či řapíkatý celer, hraje hlavní roli.

Proč je důležité konzumovat celer?

Celer je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Jeho hlavním přínosem pro váš organismus je:

  • snížení hladiny cholesterolu4643872765_4c3dfcd234_b
  • snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku a tračníku
  • snižuje krevní tlak
  • bojuje proti zácpě
  • zlepšuje funkci ledvin
  • uklidňuje nervový systém
  • pomáhá zhubnout

To už je dost důvodů, proč celer pravidelně konzumovat. Dopřávat si ho můžete i syrový, nakrájený na plátky.

Salát z řapíkatého celeru

  • řapíkatý celer
  • 2 jablka
  • vlašské ořechy
  • rozinky
  • hroznové víno
  • zakysaná smetana či bílý jogurt

Tento salát je velmi jednoduchý a rychlý. Skvěle se hodí jako odpolední svačina. Ingredience stačí pokrájet a smíchat. Salát je lehký, osvěžující a chutná skvěle.

Celerová polévka1639880602_df75f8a359_b

  • 1 celer
  • hrst hub
  • 1 cibule
  • máslo
  • kmín
  • sůl a pepř

Nejdříve si namočte sušené houby na hodinu do studené vody. Nyní si nakrájejte cibulku na jemno a osmahněte spolu s celerem na pánvi. Přilijte vodu či vývar a vařte, dokud celer nezměkne. Mezitím si poduste houby spolu s kmínem na másle. Rozmixujte směs s celerem a nakonec přidejte houby a dochuťte solí a pepřem. Tato polévka je skvělá v zimě. Je hutná, zasytí a především zahřejte.

Jemný řapíkatý celer na másle

  • řapíkatý celer
  • máslo
  • vývar
  • sůl

Dokonale chutná také řapíkatý celer na másle. Řapíky očistěte a nakrájejte na menší nudličky. Ty vsypte do pánvičky s rozpuštěným máslem. Osolte a přidejte dvě lžíce vývaru. Přiklopte pokličkou a duste do měkka. Následně řapíky vyndejte a zbylou šťávu kondenzujte až do sirupu, kterým budete uvařené řapíky přelévat. Takto připravený celer je dokonalou přílohou. Má velmi jemnou chuť a spolu s máslem je ve skvělé harmonii.

O autorovi

Barbora