Celer je v našich končinách naprosto běžnou zeleninou, proto si někdy neuvědomujeme, jak zdraví a výjimečný opravdu je. Prospívá zdraví našeho organismu a pomáhá nám zhubnout. Objevte recepty, ve kterých celer miřík či řapíkatý celer, hraje hlavní roli.
Proč je důležité konzumovat celer?
Celer je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Jeho hlavním přínosem pro váš organismus je:
- snížení hladiny cholesterolu
- snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku a tračníku
- snižuje krevní tlak
- bojuje proti zácpě
- zlepšuje funkci ledvin
- uklidňuje nervový systém
- pomáhá zhubnout
To už je dost důvodů, proč celer pravidelně konzumovat. Dopřávat si ho můžete i syrový, nakrájený na plátky.
Salát z řapíkatého celeru
- řapíkatý celer
- 2 jablka
- vlašské ořechy
- rozinky
- hroznové víno
- zakysaná smetana či bílý jogurt
Tento salát je velmi jednoduchý a rychlý. Skvěle se hodí jako odpolední svačina. Ingredience stačí pokrájet a smíchat. Salát je lehký, osvěžující a chutná skvěle.
Celerová polévka
- 1 celer
- hrst hub
- 1 cibule
- máslo
- kmín
- sůl a pepř
Nejdříve si namočte sušené houby na hodinu do studené vody. Nyní si nakrájejte cibulku na jemno a osmahněte spolu s celerem na pánvi. Přilijte vodu či vývar a vařte, dokud celer nezměkne. Mezitím si poduste houby spolu s kmínem na másle. Rozmixujte směs s celerem a nakonec přidejte houby a dochuťte solí a pepřem. Tato polévka je skvělá v zimě. Je hutná, zasytí a především zahřejte.
Jemný řapíkatý celer na másle
- řapíkatý celer
- máslo
- vývar
- sůl
Dokonale chutná také řapíkatý celer na másle. Řapíky očistěte a nakrájejte na menší nudličky. Ty vsypte do pánvičky s rozpuštěným máslem. Osolte a přidejte dvě lžíce vývaru. Přiklopte pokličkou a duste do měkka. Následně řapíky vyndejte a zbylou šťávu kondenzujte až do sirupu, kterým budete uvařené řapíky přelévat. Takto připravený celer je dokonalou přílohou. Má velmi jemnou chuť a spolu s máslem je ve skvělé harmonii.