Recepty Zdraví a diety

Tuňákový těstovinový salát s rajčátky a olivami kalamata

Autor Barbora

S přicházejícími slunečními paprsky a blížícím se jarem začínáme mít stále více chuť na lehčí pokrmy, které nezatěžují trávicí trakt. Skvělým recept, který svou chutí nikdy neomrzí, je těstovinový salát s tuňákem, do kterého můžete přidávat libovolné ingredience podle chuti. Ať už máte rádi brokolici, kukuřici, papriku, salátové lístky či olivy, vše podle chuti můžete přidávat. V dnešním článku si ukážeme recept na chutí vyvážený salát s tuňákem, velkými olivami a rajčátky.

Ingredience:

čas přípravy: 15 minut

  • 350 g uvařených těstovin
  • 300 g  konzervovaného tuňáka
  • ½ červené cibule, nakrájené
  • ½ šálku oliv kalamata
  • ½ šálku papriky, nasekané
  • 2 lžíce kapary
  • 1 šálek cherry rajčat, nakrájený na půlky
  • ⅓ šálku majonézy
  • 2 lžíce Dijon hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře
  • jarní cibulka
  • čerstvé bylinky

Při přípravě tuňákového salátu můžete zvolit těstoviny podle své preference. Máte-li raději bezlepkové těstoviny, které nezatěžují trávicí trakt, zvolte ty. Skvělé jsou také řepné těstoviny či z červené čočky. Ty dodávají do jídla dávku dalších živin. Sáhnout můžete po klasických či celozrnných těstovinách.

Tento salát je na přípravu velmi snadný a hotový ho máte za chvíli. Nyní smíchejte těstoviny, tuňáka, nasekanou zeleninu, kapary i olivy a promíchejte. Poté přidejte hořčici, majonézu, sůl a pepř. Promíchejte. Pokud byl tuňák konzervován ve vlastní šťávě, přidejte kapku olivového oleje. Promíchejte a navrch dozdobte nakrájenou jarní cibulkou a čerstvými bylinkami.

Pokud si lámete hlavu nad tím, co jsou olivy kalamata. Jedná se o druh řeckých extra velkých oliv, které mají vynikající chuť a krásnou barvu. Tento salát se hodí jako lehký oběd i večeře a oceníte ho ve škole i v práci jako zdravou volbu.

Nutriční hodnoty

Jedna porce tohoto těstovinového salátu přibližně obsahuje:

  • 237 kalorií
  • 11,4 gramů bílkovin
  • 12 gramů tuku
  • 22 gramů uhlohydrátů
  • 1,8 gramů vlákniny
  • 1,4 gramu cukru
  • 557 miligramů sodíku
  • 49 mikrogramů vitamínu K (61 procent DD)
  • 20 miligramů vitaminu C (33 procent DD)
  • 3,5 miligramu železa (19,4 procenta DD)
  • 576 IU vitaminu A (12 procent DD)
  • 38 IU vitaminu D (9,5 procent DD)
  • 0,1 miligramu manganu (5 procent DD)
  • 141 miligramů draslíku (4 procent DD)
  • 16 miligramů vápníku (1,6 procenta DD)
K dobrému jídlu se hodí také dobré víno.

O autorovi

Barbora