Doporučujeme Recepty

Pasteis de nata: Tradiční portugalský dezert, který vás dostane

Pokud jste nikdy nenavštívili Portugalsko, vyzkoušejte si doma přípravu tradičního portugalského dezertu, který vám tuto zemi přiblíží a kus z ní vám přinese až k vám domů. Pasteis de nata, koláčky z listového těsta, které se plní krémem ze žloutků. V Portugalsku se s tímto dezertem setkáte na každém rohu. 

Sladká dobrota

Základem tohoto receptu je listové těsto. Použít můžete i kupované, ale nikdy nebude chutnat jako to domácí. Víme, že je náročné na přípravu, ale u tohoto receptu se opravdu vyplatí použít listové těsto domácí. V košíčkách nechybí vejce, mléko a dávka citronové kůry, které provoní dezert i vaši domácnost. K pastéis de nata nesmí chybět skořice.

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 25 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 320 ml plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • kůra z  1/4 citronu (vcelku)
  • mletá skořice

Jak na to?

Připravte si listové těsto, které rozválíte do tvaru obdélníku, který by měl mít rozměry přibližně 40 x 25 cm. Tloušťka těsta by měla být přibližně 4 mm. Nyní byste měli mít delší stranu obdélníku otočenou směrem k sobě. Stočte těsto do roličky o délce cca 40 cm. Takto stočené těsto zabalte do fólie a vložte do lednice.

Nyní přichází na řadu náplň košíčků. Připravte si mísu, do které prosejte mouku a cukr, abyste se vyhnuli vzniku hrudek. V druhé misce prošlehejte žloutky a vejce. Na plotně si připravte hrnec, ve kterém se bude ohřívat mléko a citronová kůra. Mléko by se mělo začít vařit. Poté odstraňte citronovou kůru a polovinu mléka přilijte k mouce s cukrem. Stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění  cukru přilijte zbytek mléka. Zamíchejte. Nyní část této směsi přidejte k vajíčkům a promíchejte. Poté vaječnou směs za stálého míchání přelijte ke směsi mléka, cukru a mouky. Nyní směs řádně promíchejte a nechte vychladnout.

Předehřejte si troubu na 250 stupňů. Vyndejte těsto z lednice. Pokrájejte jej na přibližně 18 podobně velkých částí. Vzniklá kolečka se vkládají do formy na muffiny a roztahujete těsto do tvaru muffinu. Plech nyní vložte do lednice, aby těsto ztuhlo, přibližně na půl hodiny. Poté naplňte těsto žloutkovou náplní. Ne úplně k okraji, ale přibližně půl centimetru pod hranu. Nyní pečte přibližně 10 minut. Poté vyndejte a podávejte posypané skořicí.

O autorovi

Barbora Darebná