Zdraví a diety

RECEPT: Co dobrého si můžete připravit z kopřiv?

Autor Barbora

Jaro nám přináší mnoho léčivých rostlin, které můžete využívat i při přípravě pokrmů. Jednou z nich jsou kopřivy, které jsou pro vaše tělo velmi přínosné. Naučte se spolu s námi kopřivu zakomponovat do vašich pokrmů a užívat si jejich účinků na váš organismus.

Zdravotní přínos

Kopřivy naleznete na mnoha místech ČR, považujeme je spíše za plevel, ale jejich účinky na vaše tělo určitě přivítáte. Pomohou vám od bolesti hlavy, léčí ekzémy, čistí krev, bojují proti chudokrevnosti, podporují zdravou funkci slinivky břišní, chrání proti zánětu močových cest, nemoci jater, žlučníku a sleziny. Dopřávejte si je pravidelně buď v podobě čaje či přímo ve vaší stravě. Stačí vyjít ven a kopřivy si nasbírat.

Jak kopřivy použít?

Kopřivy můžete snadno zakomponovat do svého jídelníčku. Zkuste si z kopřiv připravit pesto na těstoviny, zelenou polévku z kopřiv, kopřivové palačinky, nádivku, roládu s masem, přidat je do sekané či do smoothie, i na pizzu, kopřivy mohou být i náhradou za špenát. Záleží i na vaší fantazii. Z kopřivy si snadno připravíte také čaj. Nasbírejte si kopřivy, část si jich můžete nasušit také na zimní měsíce. Přelijte kopřivy vařicí vodou a doslaďte medem. Tento čaj čistí krev a blahodárně působí na řadu vnitřních orgánů.

Kopřivová polévka

  • dvě hrsti kopřiv
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 žloutky
  • 1 l vývaru
  • sůl a pepř

Připravte si středně velký hrnec. Dejte do něj máslo a mouku a vytvořte si světlou jíšku. Zalijte vodou či připraveným vývarem a prošlehejte metličkou. Kopřivy si nasekejte na malé kousky a spařte. Přidejte do připraveného vývaru s jíškou. Osolte, opepřete a nechte provařit. Nakonec do polévky vmíchejte dva loutky rozmíchané v mléce či smetaně. Pokud chcete polévku opravdu krásně zelenou, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Ještě chvíli povařte a podávejte s pečivem či osmaženými krutonkami.

O autorovi

Barbora