Přes zimní měsíce toužíme především po zahřátí v podobě pobytu v teple pod dekou, horké polévky a chutných nápojů, které příjemně zahřejí a zároveň si na nich pochutnáte. V dnešním článku vám přinášíme recepty na dva nápoje, na kurkumové latte a dýňové latte. Oba tyto nápoje jsou lahodné a pro lidský organismus velmi zdravé, jelikož obsahují zdraví příznivé koření a kokosové mléko. To však můžete vyměnit i za mléko klasické, záleží na vaší chuti a tom, zda jste veganem či vám kravské mléko nevadí.
Kurkumové latte
příprava: 5 minut
porce: 2
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 šálek vody
- 1 lžíce ghee
- 1 lžíce medu
- 1 lžička kurkumy (prášek nebo strouhaný kořen)
Kokosové mléko a vodu nalijte do středně velkého hrnce, zahřívejte, poté přidejte ghee, med a kurkumový prášek. Nechte prohřát a poté přelijte do hrníčku a užívejte si příjemnou chuť kokosového mléka a zdravé účinky kurkumy.
Oblíbená kurkuma
Kurkumové nápoje jsou velmi oblíbené především v Asii, kde je tento nápoj známý jako tzv. „tekuté zlato“. Obsahuje totiž kurkumu, ghee a med, složky, které jsou pro lidské zdraví velmi přínosné. Dopřávejte si kurkumové latte po celý rok, nejen přes zimu a zažijte účinky, které vám kurkuma přináší. Kurkuma vás chrání především před vznikem zánětu, bojuje tedy proti chronické boleti, artritidě, degenerativním onemocněním a poruchám trávení. Pomáhá také účinně detoxikovat tělo.
Dýňové latte
příprava: 5 minut
porce: 2
- 1 šálek kokosového mléka
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1 lžíce javorového sirupu
- ¼ čajové lžičky směsi dýňového koření
- ¼ čajové lžičky vanilkového extraktu
- ¼ šálku vařené kávy či espresso
Zahřejte kokosové mléko v hrnci. Poté přidejte mléko, pyré, sirup, koření, extrakt a kávu do mixéru. Rozmixujte a vlijte do hrnečku, posypte trochou koření či skořice a podávejte teplé. Užívejte si opravdu jedinečnou chuť dýňového latte, které skvěle chutná a nádherně voní. Jistě nebudete litovat.