Už jste někdy ochutnali doma vyrobenou granolu? Pokud si zakoupíte granolu ve zdravé výživě, nejlépe v bio kvalitě, také neprohloupíte, ale k doma připravené granole má chuť kupované daleko. Navíc v kupovaných verzích je často celkem velká dávka rafinovaného cukru a přidaného tuku. Připravte si domácí granolu, do které si dáte jen to, co máte opravdu rádi a nic navíc.
Co je vůbec granola?
Granola je vlastně pečené müsli. Je složena z ovesných vloček (může být i z bezlepkových), ořechů, sušeného ovoce, kokosového tuku a sladidla, kterým může být třtinový cukr, med či přírodní sirupy. Granola se peče v troubě, což z ní vytváří dokonale křupavou pochoutku. Dopřát si ji můžete k snídani nebo svačině spolu s mlékem či jogurtem.
Vydatná bezlepková granola
- 300 g pohankových vloček
- 100 g kešu oříšků
- 50 g lískových oříšků nebo drceného kokosu
- 50 g mandlí (nejlépe plátků)
- 50 g slunečnicových semínek
- 30 g brusinek
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu
Prvně si rozehřejte troubu na 160 stupňů. Na plech si připravte pečící papír. Ve větší míse smíchejte vločky, oříšky a semínka a nakonec přidejte olej a med. Vše pořádně promíchejte, aby se ingredience obalily v medu a oleji. Následně směs rozprostřete na pečící papír a vložte do trouby. Granolu pečte 15 minut, poté promíchejte a pečte dalších 15 minut. Dávejte pozor, aby se vám granola nepřipekla, každá trouba peče trochu odlišně. Po upečení ji nechte řádně vychladnout. Granolu můžete skladovat v uzavřené sklenici. Pokud ji ozdobíte mašlí a přáním, je to také skvělý vánoční dárek.
Vánoční granola
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/4 hrnku kešu oříšků
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku rozinek
- nastrouhané jablko
- agávový sirup/ med
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička skořice
Postupujte stejně jako v předchozím receptu. Tato granola dokonalé provoní každé předvánoční ráno a zasytí vás samými zdravými ingrediencemi. Granolu si můžete dozdobit čerstvým ovocem, jáhlovými pukanci či trochou sirupu.