Bezlepkové Moučníky

Domácí arašídové sušenky, které potěší malé školáky

Autor Barbora

Milují vaše děti sladké a vy přemýšlíte, jak jim jejich chuť na sladké uspokojit? Zkuste si doma připravit sušenky z arašídového másla, které budou zdravější a zároveň si je děti zamilují.  Pravdou je, že arašídy jsou oříšky a obsahují také tuky, jsou to však tuky zdravější než ty, které se používají při průmyslové výrobě sušenek, které obsahují i řadu přidaných látek, o kterých třeba ani netušíte. Připravte svým dětem sušenky raději domácí, které jsou čerstvé a zaženou chuť na sladké. Hodí se i jako rychlá svačinka ve škole.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky (můžete použít zdravější celozrnnou mouku či mouku bezlepkovou, aby byly sušenky vhodné i pro alergiky)
  • 1 vejce
  • 75 g arašídového másla (crunchy nebo jemné)
  • 65 g másla
  • 100 g cukru (třtinový, kokosový)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • můžete přidat i vanilkový cukr

Postup:

Připravte si větší mísu a v ní ušlehejte máslo, arašídové máslo (pokud chcete sušenky s kousky arašídů, zvolte crunchy arašídové máslo), cukru a 1 vejce. Lepší je, když máte klasické máslo změklé. Do vzniklé hmoty vsypte mouku, trochu soli a prášek do pečiva. Postupně promíchávejte a vypracujte si jemné těsto. Zpracujte ho postupně dlaněmi. Vytvarujte si váleček, zabalte do folie a nechte odpočinou v lednici.

Připravte si plech s pečícím papírem. Těsto si rozbalte z folie a krájejte jej na kolečka, která budete pokládat na plech. Nechte mezi kolečky dostatečnou mezeru, aby se vám při pečení neslepila. Pomocí tiskátek můžete na sušence vytvářet různé zajímavé otisky. Záleží jen na vás, jak tlusté sušenky budete krájet, zda máte raději silnější či tenčí. V horkovzdušné troubě pečte při 170 stupních přibližně 12 minut, zase záleží na tloušťce sušenek. Po vyndání nechte sušenky vychladnou s skladujte v uzavřené nádobě, aby nenavlhly.

Sušenky mohou být měkčí, pokud budete krájet silná kolečka, nebo křupavé, pokud jsou tenčí. Tloušťka sušenek určuje také počet upečených sušenek. Pozor na to, abyste sušenky nepřepekly a nebyly následně tvrdé. I tak sušenky malinko ztvrdnou, ale budou výborné k čaji či odpolední kávě.

O autorovi

Barbora