Ochutnali jste již někdy pesto v jakékoliv podobě? Pesto je směs podobná omáčce, která má svůj původ v Itálii. Název je odvozen z italského slova pastare= tlouci, mlátit. Tradičně se pesto připravuje z rozdrcených bazalkových listků v mramorovém hmoždíři, do nich se dále přidává sůl, česnek, parmezán či jiný druh sýra, například ovčí, piniové oříšky a nakonec olivový olej. My vám dnes přinášíme pesto, které není tradiční, ale je s malou obměnou, která není o nic méně chutná.
Pesto, pesto
Pesto může být vyrobeno z různých surovin, ať z bazalkových lístků, sušených rajčat či rukoly. Obměn v dnešní pestré gastronomii naleznete opravdu mnoho. Vyzkoušejte dnes pesto z rukolových lístků s kozím sýrem a kvalitními těstovinami.
Recept:
- 1 balení rukoly
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst oloupaných mandlí
- olivový olej
- měkký kozí sýr
- těstoviny (skvěle se hodí špagety či tagliatelle, lze použít i bezlepkové)
Příprava:
Místo klasického hmoždíře, použijte mixér. S ním budete mít pesto za pár minut hotové. Rukolu, mandle a česnek rodrťtě či rozmixujte v mixéru spolu s pepřem a trochou oleje, dokud nevznikne hladké pesto. Přidat můžete i trochu parmazánu či oříšků, pro lepší chuť. Hotové pesto nezapomeňte ochutnat. Uložte do čisté sklenice a dolijte vršek olivovým olejem. Pokud nechcete pesto ihned konzumovat, můžete ho uložit do lednice, kde pár dní na vaši chuť vydrží.
Nyní si dejte uvařit těstoviny v osolené vodě. Do uvařených těstovin al dente, přidejte měkký kozí sýr, rukolové pesto, trochu soli a pepře. Tato kombinace je dokonalá a vaše chuťové pohárky budou ukolébány na dalších několik hodin. Uvidíte, že pesto z lednice zase brzy vytáhnete a nezůstane v lednici déle jak tři dny. Dobrou chuť!