V letních parních dnech každý z nás zcela jistě ocení osvěžující sorbet či zmrzlinu. Zkuste si připravit domácí zmrzlinu, kterou připravíte i bez zmrzlinovače. V letních dnech dozrává spousta plodů, které můžete do zmrzliny použít, například borůvky, maliny, ostružiny či rybíz.
Fialová zmrzlina
Takovou zmrzlinu, která přiláká svou barvou každé dítě, jednoduše připravíte z borůvek. Potřebovat budete 150 g borůvek, 150 g třtinového cukru a 300 g smetany ke šlehání a šťávu ze dvou limetek. Šťávu ze dvou limetek nejdříve svařte s hnědým cukrem. Až se cukr rozpustí, přidejte borůvky a krátce povařte. Směs nechte vychladnout, následně přidejte šlehačku. Ušlehejte a vložte do mrazáku.
Oblíbená čokoládová
V žádném mrazáku by v létě neměla chybět čokoládová zmrzlina. Skvěle chutná samotná, ale výrazně doplňuje chuť v kombinaci s malinovou zmrzlinou či vanilkou. Připravte si doma tu pravou čokoládovou zmrzlinu.
Potřebovat budete:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru
- 100 g hořké čokolády
- 285 ml plnotučného mléka
- 30 g kakaa
Mléko s cukrem povařte a přidejte do něj kousky nalámané čokolády a kakao. Směs už dále nevařte a míchejte, až do chvíle než se čokoláda rozpustí. Tento základ nechte zchladnout. Ušlehejte si smetanu, kterou opatrně promícháte se studeným krémem. Připravenou zmrzlinu vlijte do nádobek a nechte zamrazit. Nezapomeňte zmrzlinu během prvních několika hodin párkrát promíchat. Výborná je se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Zmrzlina s rybízem
Tato zmrzlina je velmi jednoduchá a hotová během několika minut. Stačí, když rozmačkáte dostatečné množství těchto červených kuliček s třtinovým cukrem a do směsi přidáte zakysanou smetanu. V tomto případě záleží především na vaší chuti, jelikož rybíz bývá dost kyselí a záleží na tom, jak moc sladkou zmrzlinu máte rádi. Vše následně rozmixujte a dejte do mrazáku.
Dopřejte si v létě domácí zmrzlinu, je určitě zdravější variantou té kupované a nenajdete v ní nic, co byste do ni sami nevložili.