Doporučujeme Recepty

Objevte kouzlo studených letních polévek

Autor Barbora

Vyzkoušeli jste si již někdy připravit studenou polévku? Tuto dobrotu oceníte zvláště v létě, kdy potřebujete spíše osvěžení než zahřátí. Zkuste si připravit některou z polévek, o kterých bude řeč v dnešním článku. Nebudete litovat a studené polévky si rychle zamilujete.

Avokádová polévka s rukolou

Tato polévka má opravdu jedinečnou chuť i barvu a  oceníte ji k obědu i jako hutnější odpolední svačinu. Vyzkoušejte si ji doma připravit i vy a dopřejte svému tělu jedinečné živiny, které vám dopřává čerstvé avokádo.

  • 2 středně zralá avokáda, nakrájené na kostičky
  • 65 gramů (2 velké hrsti) rukoly
  • 1/3 šálku máty, hrubě nakrájené
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžička medu
  • 1/3 šálku smetany
  • 3 a 2/3 šálku vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Volitelně:

  • křupavý chléb, opečený nebo grilovaný
  • čerstvé bylinky (máta, pažitka)
  • kozí sýr
  • olivový olej
  • vločková sůl

Avokádo, rukolu, mátu, sůl, šťávu z citronu, med, smetanu, olej a vodu umístěte do mixéru. Mixujte, dokud nebude směs naprosto jemná. Potřebujete opravdu dobrý mixér. V polévce by totiž neměly zůstávat žádné kousky. Přidávejte podle potřeby vodu, v létě studenou, v zimě horkou. Nandavejte a dozdobte olivovým olejem, kozím sýrem či křupavými krutonky.

Bazalková polévka s kešu

Aby byla tato polévka opravdu chutná, namočte si kešu ořechy alespoň 4 hodiny předem. Špenát přidávat můžete, ale nemusíte, dodává však polévce krásně zelenou barvu.

  • 2 šálky surových kešu, předem namočené
  • 2 šálky vody (i více)
  • 1 1/2 šálku čerstvých listů bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 2 hrstky baby špenátu

Opláchněte namočené kešu a sceďte. Připravte si mixér a přidejte všechny ingredience. Řádně rozmixujte, aby v polévce nezůstaly žádné kousky. Přelijte polévku do mísy a dejte vychladit do lednici. Podávejte se lžičkou kukuřice či nastrouhané okurky, špetkou soli a pepře.

Zdroj

O autorovi

Barbora