Kadeřávek se stal velmi oblíbeným ve světě gastronomie. Nejenže velmi zajímavě chutná, ale chlubit se může i estetickým vzhledem listů. Přitom se jedná o rostlinu, která je u nás notoricky známou a vydrží i velmi chladné počasí, může se tak stát zajímavým zpestřením zimního či podzimního jídelníčku. Připravte si i vy gurmánský zážitek v podobě kadeřávkového salátu s piniovými semínky.
čas přípravy: 5 minut
porce: 4
typ: salát, bezlepkový
Ingredience:
- 350 g kadeřávku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl podle chuti
- 1 šálek piniových oříšků
- 1/3 šálku sušených rajčat
Natrhejte si listy kadeřávku a umístěte jej do velké mísy, přidejte olivový olej, citronovou šťávu a sůl podle chuti. Pořádně promíchejte. Nasekejte sušená rajčata a zamíchejte do salátu, nakonec posypte piniovými oříšky.
Velmi zdravý kadeřávek
Kadeřávek vyniká především svou odolností, je odolnější než růžičková kapusta. Hodí se do polévek, salátů či jako příloha k masu. Kapusty kadeřávku byly vyšlechtěny z brukve zelné a jejich listy si můžete užívat od zimy do jara. Označován je kadeřávek také někdy za superpotravinu. V jeho nutričním složení vede obsah vitamínu K a C, z minerálních látek je to draslík, fosfor a železo. Kadeřávek je skvělou volbou při hubnutí, jelikož má nízkou kalorickou hodnotu a kadeřávkový salát se tak může stát ideální přílohou k bílkovině, tedy k masu.
Kadeřávkový salát podle vaší chuti
I když má kadeřávek specifickou chuť, přidávat k němu můžete různé variace ingrediencí a vytvořit si specifický salát vhodný právě pro vás. Ke kadeřávku se hodí také mrkev, jablka, lískové oříšky, med či zázvor a můžete si vytvořit ideální podzimní salát, který vás ochrání před nemocemi. Kadeřávek si můžete užívat přes celou zimu, což je pro vás více než žádané i díky obsahu vitamínu C. Přejeme dobrou chuť!