Recepty Zdraví a diety

Rychle a jednoduše? Připravte si pilaf na desítky způsobů

Ochutnali jste již někdy v restauraci nebo při svých přímořských cestách pilaf? Pilaf je pokrmem, jehož základ tvoří většinou rýže či bulgur. Popravdě je to jídlo, může být i příloha, velmi jednoduché. Pokud se pilaf naučíte připravovat, máte v zásobě recept na rychle připravené jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Co je pilaf?

Pilaf je oblíbené jídlo v mnoha zemích v různých variantách. Jeho základem je tedy většinou rýže. Při přípravě se postupuje tak, že nejdříve osmahnete rýži na oleji, zalijete ji bujónem, ať už zeleninovým nebo masovým a přidáte zeleninu. Rýže se vaří spolu se zeleninou a po uvaření je všechno dokonale ochucené, měkké a připravené k jídlu. Přidat do pilafu můžete také maso a ochutit kořením.

Příprava pilafu

Pilaf můžete jíst samostatně nebo jej přidat k upečenému masu jako přílohu. A pokud si chcete připravit zeleninový pilaf, není nic jednoduššího. Při přípravě pilafu si můžete hrát s fantazií, jelikož můžete pilaf vykouzlit z různých ingrediencí. Vždy si nejdříve propláchněte připravenou rýži. Rýži byste před vařením měli vždy proplachovat, dokud neodtéká čirá voda. Připravte si středně velký hrnec. Na oleji si osmahněte cibulku, česnek popřípadě také vaše oblíbené koření, ať už je to kari koření, adžika či si připravte pilaf nasladko se skořicí. Do osmahnuté směsi přidejte propláchnutou rýži a vaši oblíbenou zeleninu, skvěle se mi osvědčil hrášek, řapíkatý celer, žampiony či rajčata. Zalijte směs vývarem a vařte po dobu 10-15 minut, dokud není rýže hotová. Nechte ji dojít v hrnci přikrytém pokličkou. Pokud máte rádi maso, můžete si na pánvi osmahnout trochu kuřecího masa pokrájeného na malé kousky spolu s kořením a do pilafu ho vmíchat.

Následně si užívejte chuť pilafu. Pilaf je skvělým jídlem, ve kterém můžete smíchat to, co vám doma zbylo a vždy vykouzlíte rychlou a snadnou dobrotu. Vyzkoušejte si jeho přípravu i vy.

O autorovi

Barbora Darebná