Bezlepkové Recepty

Salát z pečené zeleniny s kozím sýrem

Autor Barbora

 

Mnohým z nás se, pokud se někdo zmíní o salátu, vybaví jen zelené listí, mdlá chuť či klasický šopský salát. Dnes se zaměříme na jeden druh salátu, který vám ukáže, jak snadno si můžete z zelených lístků vykouzlit dokonalou harmonií chutí. Nezanevřete na saláty a objevte jejich kouzlo.

Salátům zdar

Salát není pouze míchaná zelenina, ale kombinace chutí různých lístků, zeleniny, ovoce, oříšků, semínek, sýrů a všeho možného, záleží jen na vašem kuchařském umu. Navíc salát vždy můžete obohatit o dresing, ať z jogurtu, smetany, olejů či různých druhů octů.

Připravte si:salad-264826_960_720

  • 4 hrsti lístků (rukola, polníček, mladý špenát, řepné lístky apod.)
  • 2 větší řepy
  • 3 karotky
  • kozí sýr či sýr feta
  • oblíbené oříšky či semínka
  • citron
  • olivový olej

Marináda

  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce octa balzamiko
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Nejdříve si připravte kořenovou zeleninu. Řepu oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do vzniklé marinády, kterou připravíte smícháním všech složek. Nezapomeňte směs osolit a opepřit. Vložte do igelitového sáčku a nechte odležet (ideálně přes noc). Řepa do sebe nasaje marinádu a její chuť bude mnohem jemnější. Řepu můžete nechat v lednici klidně déle.

Nyní je čas na karotku, tu po očištění nakrájejte na proužky a
promíchejte s marinovanou řepou. Vše dejte péct na plechu či pekáčku do trouby na 180 stupňů. Pečte, dokud není zelenina měkká, přibližně 30 minut.

Po upečení nechte zeleninu trochu zchladnout. Následně promíchejte s lístky, kozím sýrem, oříšky či semínky. Ty můžete předtím trochu opražit. Zakápněte citronovou šťávou a kvalitním oleje.  Pohrát si můžete i se servírováním a salát bude vypadat nádherně a chutnat dokonale. Dopřejte si tuto lehkou variantu salátu s pečenou zeleninou i vy.

salad-healthy-diet-spinach

O autorovi

Barbora