Vejce Benedikt se staly hitem na menu mnoha kaváren a restaurací. Základem tohoto receptu je pošírované vajíčko a holandská omáčka, která bývá doplněna o kousek pečiva, šunky, lososa či zeleniny (chřes, špenát, polníček). Existuje mnoho variant, jak vejce Benedikt připravovat. Dnes si ukážeme, jak si připravit vejce Benedikt s chřestem, avokádem a rajčetem.
Vejce Benedikt
příprava: 20 minut
porce: 2
typ: bezlepkové, ketogenní, vegetariánské
Ingredience:
- 1 svazek chřestu (16 kusů)
- 1-2 čajové lžičky kokosového nebo avokádového oleje
- 2 rajčata, nakrájená na plátky
- ½ avokáda, nakrájené na plátky
- 2 vejce, pošírovaná
- holandská omáčka
- pažitka
Nejdříve si na pánev připravte rostlinný olej, přidejte chřest a smažte, dokud nebude měkký (8-10 minut). Do menšího hrnce si dejte vařit vodu. Jakmile se voda vaří, přidejte vejce, promíchejte a nechte vařit 3 minuty. Poté si připravte dva talíře. Vložte nejdříve osmahnutý chřest, poté plátky rajčat a plátky avokáda. Navrch přidejte pošírované vejce, zalijte holandskou omáčkou a posypte nasekanou pažitkou.
Jak připravit holandskou omáčku?
- 2 lžíce másla
- 1 žloutek
- ¼ čajové lžičky dijon hořčice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- ¼ čajové lžičky mořské soli
- ½ lžíce vody
V menší pánvi rozehřejte máslo při nízké teplotě. Poté smíchejte všechny ingredience, přidejte máslo a mixujte, dokud vám nevznikne hustá omáčka.
Co jsou vejce Benedikt?
Klasické vejce Benedikt by měly obsahovat anglický muffin, vejce, slaninu či šunku, holandskou omáčku a něco zeleného (polníček, špenát, pažitku apod.)
Nutriční hodnoty:
Jedna porce této delikatesy obsahuje přibližně:
- 342 kalorií
- 11 gramů bílkovin
- 30 gramů tuku
- 11 gramů uhlohydrátů
- 3 gramy cukru
- 6 gramů vlákniny
- 1 886 IU vitaminu A (81 procent DD)
- 66 mikrogramů vitamínu K (74 procent DD)
- 230 miligramů cholinu (54 procent DD)
- 0,5 miligramu vitaminu B2 (46 procent DD)
- 2 miligramy vitaminu B5 (40 procent DD)
- 145 mikrogramů folátu (36 procent DD)
- 0,3 miligramu vitaminu B6 (28 procent DD)
- 0,5 mikrogramů vitaminu B12 (24 procent DD)
- 0,25 miligramu thiaminu (24 procent DD)
- 3,6 miligramu vitaminu E (24 procent DD)
- 17 miligramů vitaminu C (23 procent DD)
- 2,2 miligramů niacin (16 procent DD)
- 0,38 miligramu mědi (43 procent DD)
- 21 mikrogramů selenu (40 procent DD)
- 221 miligramů fosforu (32 procent DD)