Podzim už se pomalu blíží a s ním přicházejí chladnější večery a touha po zahřátí. Co je v takovou chvíli vhodnějšího než miska horké hutné polévky s jemnou chutí, která prohřeje celé vaše tělo a potěší vaše chuťové pohárky, navíc je zdravá a poměrně rychle ji připravíte. Tou správnou volbou je dýňová polévka obohacená o kokosové mléko.
Ingredience:
- 1/2 dýně hokkaido
- máslo
- 1 cibule
- 1 lžíce kari
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 100ml kokosového mléka
- sůl, pepř
Na dozdobení:
semínka z dýně
olivový olej
Příprava:
Dýni opláchněte, můžete ji oloupat či slupku ponechat, u dýně hokaiddo není loupání nutné. Vydlabejte ji a pokrájejte na menší kousky. Semínka si ponechte stranou, ještě je využijete. Dýni vložte do pekáčku a pečte v troubě cca půl hodiny, dokud nezměkne. Mezitím si na másle nechte zpěnit cibulku, krásně do zlaté barvy. Přidejte kari koření a míchejte, aby se nepřismahlo a nezhořklo. Kari se dokonale rozvoní. Přidejte dýni a zalijte připraveným vývarem. Vařte přibližně 10 minut a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Jako finální tečku přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem. Servírujte polévku v misce přelitou kokosovým mlékem s opraženými dýňovými semínky či krutony. Nakonec zakápněte olivovým olejem. Dobrou chuť!
Jiné varianty
Dýňovou polévku můžete připravovat na mnoho způsobů. Přidat do dýňové polévky s kari můžete také špetku skořice či použít ostřejší kari pastu. Výborná je také dýňová polévka bez kari, za to s trochou zázvoru a posypaná parmazánem. Zjemnit ji můžete přidáním brambory, kterou vaříte s dýní a následně rozmixujete. Všechny varianty této polévky jsou chutné a jejich chuť je vždy v určitých nuancích rozdílná, ale všechny jsou výborné díky jejímu základu, který tvoří dýně.