Podzim je tu stále s námi a dopřává nám svou chuť po douškách. Nejdříve nás odměnil sladkými jablky, hruškami a švestkami, následovaly dýně, z kterých si můžete vykouzlit delikátní polévku (kterou jste si již vyzkoušeli podle předešlého receptu), také řepu, brambory a v neposlední řadě také fazole a cibuli, to vše jsou dary ze zahrad. V lese však můžete objevit další poklad, který český národ miluje, a to jsou houby. Naučte se dnes s námi připravit klasického staročeského kubu z čerstvých hub.
Jak na českého kubu?
Kuba je klasické české jídlo podávané na Vánoce, vy si ho však můžete natrénovat již teď a použít čerstvé houby místo sušených. Navíc je tento pokrm tak chutný, že je škoda dopřát si ho jen jednou za rok.
Ingredience:
- 200 g malých krup
- 30 g sušených hub či hrst čerstvých
- česnek cca 3 stroužky
- 2 lžíce sádla
- 2 střední cibule nebo 1 velkou
- majoránka
- 1-2 lžičky soli
- mletý pepř
Namočte si kroupy, zalijte je vodou tak, aby je přibližně o 1 cm přesahovala. Hodinu je nechte odpočívat. Do hrnce si připravte houby a přelijte je 3/4 l vody. Přiveďte je k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout.
Nyní kroupy slijte a zalijte novou vodou. Osolte a vařte přibližně 20 minut. Následně je sundejte z ohně a zakryté nechte stranou. V tuto chvíli máte dvě hlavní ingredience připraveny, kroupy a houby.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů a menší pekáček vymažte sádlem.
V pánvi si rozehřejte sádlo, zpěňte na ni cibuli, a to až do zhnědnutí. Z uvařených krup slijte zbytek vody a to samé proveďte s houbami. Nyní kroupy a houby přidejte do pánve s cibulí a na závěr nezapomeňte ani na prolisovaný česnek a majoránku, dosolte a opepřete. Směs vsypte do pekáčku a pečte přibližně 30 minut. Až ucítíte specifickou vůni hub, česneku a majoránky, pokrm je hotov. Přejeme dobrou chuť!