Je na čase vyzkoušet něco trochu nového? A proč ne thajské kari? Směs zeleniny ochucené kari a zjemněné kokosovým mlékem, tuto kombinaci si zamilujete. Nejde o žádný složitý recept, ale o rychlou dobrotu, kterou si mohou dopřát vegani i vegetariáni.
Ingredience:
- 1 šálek hnědé rýže
- 2 ½ lžičky kokosového oleje
- 1 šálek brokolice, nakrájené
- 1 mrkev, na tenké plátky
- 1 šalotka, nakrájená
- 1 papriku libovolné barvy, nakrájená
- 1 šálek hráškových lusků
- ½ šálku hub
- ½ šálku červené zelí, nakrájené
- ¼ šálku hrášku
- 35o ml kokosového mléka (z konzervy)
- 1-1½ lžíce zelené kari pasty
- 1½ čajové lžičky mletého zázvoru
- čerstvý koriandr
příprava: 40 minut
porce: 4
Nejdříve si dejte vařit rýži. Poté si omyjte všechnu zeleninu a pokrájejte. Při přípravě tohoto receptu doporučujeme používat velkou wok pánev, na které vše snadno zamícháte. Do velké pánve dejte kokosový olej, nechte ho rozpálit. Přidejte zeleninu a rychle osmahněte, stačí 5-10 minut, poté snižte teplotu a přidejte kokosové mléko z konzervy, kari pastu a mletý zázvor. Budete-li používat čerstvý, přidejte ho již se zeleninou. Zamíchejte směs a nechte provařit. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Podávejte kari s hnědou rýží a ozdobte koriandrem či pokrájenou čerstvou cibulkou. Přejeme dobrou chuť!
Nebojte se přípravy kari
I když znáte kari jen z restaurací, nebojte se ho připravit doma, nejde o nic složitého. Při přípravě kari byste se měli držet určitých pravidel, ale jinak si s přípravou kari můžete hrát podle libosti. Na začátku vaření stojí nákup ingrediencí, potřebovat budete směs koření na kari, ať už suchou či v podobě pasty. Dále do kari patří zelenina podle vaší chuti. V kari by neměla chybět smetana, nejlépe kokosová, koření typu zázvor, česnek či koriandr. Přidat do kari můžete i paneer, cizrnu či jinou luštěninu, aby v něm nechybělo dostatek bílkovin. Zakoupit můžete kari pastu červenou či zelenou.