Láká vás italská kuchyně? A už jste si doma někdy sami vyzkoušeli připravit italské caprese, pravou italskou pizzu či lasagně? V dnešním článku vám přinášíme recept na boloňskou omáčku, která se podává ke špagetám a zdobí bazalkou a parmazánem. Vyzkoušejte si uvařit tuto dobrotu, kterou nepohrdnou ani vaše děti, které milují špagety.
Ingredience:
- 400g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 8 plátků slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá mrkev
- 75 g hub (žampiony)
- 3 plechovky krájených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 220 ml červeného vína
- 1 lžička oregana
- hrst čerstvé bazalky
- parmazán
Doba přípravy: 45 minut
Porce: 4 a více
Postup:
Připravte si velkou pánev. Pokapejte ji olivovým olejem (přibližně 1 polévkovou lžíci). Na pánev vložte mleté maso a smažte na středním plameni po dobu 2-3 minut, dokud nezhnědne. Nezapomeňte mleté maso pořádně rozdělit na malé kousky, aby v něm nezůstaly velké hrudky. Až bude maso zhnědlé, přendejte ho do připravené mísy či talíře.
Nyní si pokrájejte suroviny, mrkev na drobné proužky, žampiony na plátky, slaninu na kostičky, česnek na malé kousky a cibuli na drobno. Tyto suroviny si můžete pokrájet již předem.
Nyní kápněte na pánev, kde jste smažili mleté maso, zbytek olivového oleje (tedy 1 lžíci) a vsypte pokrájenou slaninu, smažte přibližně 2 minuty. Po dvou minutách k ní přidejte pokrájenou cibuli pokrájenou na kostičky a česnek, smažte cca 2 minuty. Přidejte mrkev a houby a smažte dál cca 2 minuty. Přidejte do směsi mleté maso, rajčata z konzervy, lžíci rajčatového protlaku, podlijte červeným vínem a nezapomeňte na sušené oregano. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a přiveďte k varu. Takto duste asi 20 minut.
Mezitím si připravte vodu do hrnce na špagety. Řádně ji osolte a až se bude voda vařit, přidejte špagety. Dopřejte jim ve vodní lázni čas, který je uveden na obalu a nezapomeňte je ochutnat před scezením.
Servírovat můžete špagety polité boloňskou omáčkou v hlubokém talíři ozdobené bazalkou a parmazánem. Dobrou chuť!