Přemýšlíte, jakou polévku si na podzim připravit? Vyzkoušejte recept na pravou francouzskou cibulačku, která zahřeje, dodá ztracenou energii a zvedne náladu. Věděli jste, že pepř dokáže podpořit produkci serotoninu? Dopřejte si po příchodu z práce šálek horké cibulačky, která vás ochrání i před podzimním nachlazením.
Zdravotní přínosy cibule
Cibule je opravdu silnou zeleninou. Obsahuje antioxidanty, které působí protizánětlivě a ve své podstatě pomáhají bojovat proti vzniku rakoviny ve vašem těle tím, že brání vzniku zánětů v těle. Vzpomínáte si, že když jste nemocní, měli byste si dopřát cibulový čaj či cibulovou šťávu (cibule se nakládá s medem)? Ano, cibule je i skvělou prevencí vzniku nachlazení a dalších onemocněních spojených s podzimem. Vliv cibule se dotýká i vašeho kardiovaskulárního systému a nervové soustavy. Pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu a podporuje pružnost cévních stěn.
Ingredience:
Příprava: 45-60 minut
porce: 6-8
- 4 velké cibule, loupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky hovězího vývaru
- 4 lžíce ghee
- 5 stroužků česneku
- mořská sůl a černý pepř podle chuti
Připravte si středně velký hrnec, do kterého vložte ghee. Ghee je prostě přepuštěné máslo, které je pro vaše zdraví přívětivější než klasické máslo. Poté přidejte nakrájenou cibuli. Takto nechte cibuli, dokud se lehce nezkaramelizuje. Nyní je čas přidat kuřecí a hovězí vývar. Promačkejte do polévky česnek a přidejte sůl a pepř. Přiveďte směs k varu a nechte pomalu vařit přibližně 30 minut. Servírujte cibulačku s opečenými krutonky či parmezánem. Záleží, co máte v horké polévce raději.
Nutriční hodnoty:
- 223 kalorií
- 16,75 g bílkovin
- 11,57 g tuku
- 9,27 g uhlohydrátů
- 1,5 g vlákniny
- 542 miligramů sodíku (36 procent DD)
- 27 mikrogramů vitaminu B12 (27 procent DD)
- 0,248 miligramů vitamínu B6 (19 procent DD)
- 308 IU vitaminu A (13 procent DD)
- 7 miligramů vitaminu C (9 procent DD)
- 0,154 mg manganu (9% DD)