Mnohým z nás se, pokud se někdo zmíní o salátu, vybaví jen zelené listí, mdlá chuť či klasický šopský salát. Dnes se zaměříme na jeden druh salátu, který vám ukáže, jak snadno si můžete z zelených lístků vykouzlit dokonalou harmonií chutí. Nezanevřete na saláty a objevte jejich kouzlo.
Salátům zdar
Salát není pouze míchaná zelenina, ale kombinace chutí různých lístků, zeleniny, ovoce, oříšků, semínek, sýrů a všeho možného, záleží jen na vašem kuchařském umu. Navíc salát vždy můžete obohatit o dresing, ať z jogurtu, smetany, olejů či různých druhů octů.
Připravte si:
- 4 hrsti lístků (rukola, polníček, mladý špenát, řepné lístky apod.)
- 2 větší řepy
- 3 karotky
- kozí sýr či sýr feta
- oblíbené oříšky či semínka
- citron
- olivový olej
Marináda
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce octa balzamiko
- čerstvý tymián
- olivový olej
- sůl a pepř
Nejdříve si připravte kořenovou zeleninu. Řepu oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do vzniklé marinády, kterou připravíte smícháním všech složek. Nezapomeňte směs osolit a opepřit. Vložte do igelitového sáčku a nechte odležet (ideálně přes noc). Řepa do sebe nasaje marinádu a její chuť bude mnohem jemnější. Řepu můžete nechat v lednici klidně déle.
Nyní je čas na karotku, tu po očištění nakrájejte na proužky a
promíchejte s marinovanou řepou. Vše dejte péct na plechu či pekáčku do trouby na 180 stupňů. Pečte, dokud není zelenina měkká, přibližně 30 minut.
Po upečení nechte zeleninu trochu zchladnout. Následně promíchejte s lístky, kozím sýrem, oříšky či semínky. Ty můžete předtím trochu opražit. Zakápněte citronovou šťávou a kvalitním oleje. Pohrát si můžete i se servírováním a salát bude vypadat nádherně a chutnat dokonale. Dopřejte si tuto lehkou variantu salátu s pečenou zeleninou i vy.