Zkoušeli jste již někdy přípravu sušených dobrot? Díky sušičce či jen vaší troubě si můžete připravit velmi snadno a rychle sušené svačinky, které ocení zvláště v práci či ve škole. Podívejte se dnes s námi na některé recepty, které vás zasytí a potěší váš žaludek.
Jablkový šneci
Zkuste si doma místo křížal připravit zajímavou dobrotu, která neobsahuje nic zbytečného navíc. Potřebovat budete 4 jablka, 1 hrst lněného semínka, 1 lžička skořice. Nic víc potřebovat nebudete. Jablíčka si rozmixujte nebo rozmačkejte a smíchejte s lněnými semínky a skořicí, použít můžete také chia semínka či pokrájená goji. Troubu si předehřejte přibližně na 40 stupňů. Plech si vyložte pečícím papírem a rozetřete na něj vzniklou směs. Sušte v troubě, dokud nebudete směs tuhá, sušit můžete také v sušičce. Poté placku pokrájejte na plátky a smotejte do úhledných ruliček. Můžete vykrajovat i různé tvary, s tím vám mohou pomoci děti.
Mrkvové sušenky
Připravit si takto můžete i mrkvové sušenky. Nastrouhejte si 400 g mrkve, připravte si 100 g slunečnicových semínek, můžete promíchat více druhů semínek, například i lněná či sezamová, 300 g datlové pasty a lžička vanilky. Ovonět můžete můžete placičky kůrou z pomeranče či z citronu, nezapomeňte ještě na špetku soli. Vše si smíchejte ve velké míse a s pomocí navlhčených rukou tvořte placičky, které se suší při 42 stupních. Nezapomeňte placičky během sušení obracet.
Výhody sušení
Tento způsob přípravy jídla preferují lidé, kteří dodržují tzv. raw stravu, která je syrová a zachovává v sobě všechny aktivní látky, které přenáší do vašeho organismu. Raw strava se nikdy neupravuje na více než 42 stupňů, při vyšších stupních se tyto látky ničí. Naučte se do svého jídelníčku zařadit i takovouto stravu, bude to pro vás změna a obohacení vašeho zdraví. Není to nic těžkého, recepty jsou rychlé, jen sušení trvá déle. Přejeme dobrou chuť!