Ochutnali jste již někdy Shepherds pie? Klasický anglický koláč, který se skládá z vrstvy mletého masa a bramborové kaše (ne těsta). Patří mezi typické anglické pokrmy a v češtině ho nazýváme jako pastýřský koláč. Měl by obsahovat zeleninu, bramborovou kaši, jehněčí maso, ale použít můžete i maso hovězí, poté se nazývá cottage pie. Dopřejte si jednou za čas tuto vydatnou dobrotu, určitě vás nezklame a dokonale zasytí v chladných dnech.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2-3 mrkve
- hrst hrášku
- 700 g mletého masa (jehněčí/hovězí)
- 2 lžíce tymiánu
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky worcesteru
bramborová kaše:
- brambory
- 75 g másla
- 100 ml mléka
- jarní cibulky
- mořská sůl a pepř
Postup:
Připravte si středně velkou pánev, nalijte do ní lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Orestujte na mírném ohni přibližně 5 minut. Pánev rozehřejte a přidejte mleté maso a tymián. Řádně vidličkou maso roztrhejte, aby nebylo hrudkaté. Po 3 minutách zalijte maso hovězím vývarem a za stálého míchání přidejte rajčatový protlak a worcester. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 45 minut.
Mezitím je čas na přípravu bramborového pyré. Uvařte si brambory. Přeceďte a rozmixujte s máslem, mlékem a dochuťte solí. Do kaše zamíchejte nasekanou jarní cibulku a trochu pepře.
Nyní máte dvě vrstvy připravené. Rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu.
Maso ochutnejte, dosolte a dopepřete. Sundejte z plamene a přelijte do zapékací mísy. Navrch vytvořte první vrstvě masa peřinu z bramborové kaše. Záleží jen na vás, jakým způsobem kaši na maso navrstvíte. Často můžete vidět kaši nazdobenou do tvaru hvězdiček. Vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut, dokud nebude kaše z vrchu krásně do zlata. Po okrajích by měla šťáva bublat. Podávejte hned po vyndání ještě horké a užívejte si dokonalou chuť masa, měkké mrkve a jemné bramborové kaše. Pokud máte rádi hrášek, můžete ho do základu přidat také.