Na poli zdravého stravování se objevují stále nové a nové recepty, které do vaší kuchyně přináší zajímavou inspiraci. V dnešním článku přinášíme něco podobného. Vyzkoušejte si přípravu květákové rýže dochucené limetkou a koriandrem. Recept je to jednoduchý a do vašeho jídelníčku přináší bezlepkovou změnu, která je bohatá na vitamíny, minerální látky a vlákninu.
Rýže z květáku?
Pokud jste milovníci květáku, je pro vás tento recept tím pravým. Kromě klasiky v podobě květákové polévky, mozečku či placiček, si z květáku můžete připravit mnoho dalších dobrot. Například zapečený květák s brambory a smetanou nebo květák s rajčatovou omáčkou, ve které necháte květák jen lehce přihřát, aby byl stále křupavý, to je lahůdka! Díky barvě a konzistenci si můžete z květáku vykouzlit také rýži. Ta přináší do vašeho jídelníčku změnu a dávku vitamínu C. Vždyť v jedné porci květáku se skrývá až 73% denní dávky vitamínu C. Zkuste si přípravu květákové rýže, stačí ji dobře ochutit a užívat si lehkost tohoto pokrmu.
Jak na to?
- 2 lžíce ghee (másla)
- 4 šálky strouhaného květáku
- 3 česnekové stroužky
- šťáva z limetky
- ½ šálku nakrájeného koriandru
- mořská sůl a pepř
První krok spočívá v nastrouhání květáku. Rozdělte si ho na menší části a nastrouhejte. Zbytky květáku můžete nasekat najemno. Ve větší pánvi či hrnci si rozehřejte ghee, přepuštěné máslo, které můžete vyměnit za klasické. Přepuštěné máslo má však svou specifickou chuť a dodá pokrmům ten správný šmrnc. Přidejte květák a česnek a promíchejte. Takto orestujte květák po dobu 5-10 minut, aby jemně změkl. Nesmíte ho však rozvařit napadrť! Květák přesypte z hrnce či pánvičky do velké mísy, přidejte šťávu z jedné limetky, nasekaný koriandr a podle chuti sůl a pepř. Nyní rýži ochutnejte. Připravit si k ní můžete čerstvou rybu, která se k chuti limetky skvěle hodí. Květák do vašeho jídelníčku přináší řadu vitamínů, minerálních látek a kyselinu listovou. Dopřávejte si ho pravidelně, třeba v podobě květákové rýže, na kterou najdete mnoho dalších receptů s malými obměnami.